Διεθνή

Οι παλινωδίες Ράμα σε βάρος της Χειμάρρας

Οι παλινωδίες Ράμα σε βάρος της Χειμάρρας

Πηγή Φωτογραφίας: [360136] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ EDI RAMA (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Απροκάλυπτες οι μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού.

Οι απροκάλυπτες μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για να πάρει την πόλη της Χειμάρρας από τον δήμαρχο της ελληνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρη αποκαλύπτονται καθημερινά μέσα από ασυνάρτητες δηλώσεις, υπαγορευμένες αποφάσεις αναρμοδίων δικαστηρίων και την παράνομα ασκηθείσα παραίτηση του δημάρχου Γ. Γκόλο.

Η προσέγγιση αυτή έχει, βέβαια, αφαιρέσει και το τελευταίο “φύλλο συκής” σεβασμού της νομιμότητας και της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, που είχε υποστηρίξει ο Ε. Ράμα. Και τώρα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη κράτους δικαίου στην Αλβανία, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και ιδίως το δικαίωμα στην ισότιμη και ελεύθερη πολιτική συμμετοχή και εκπροσώπηση. Όσο κι αν το Βερολίνο και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που έχουν συγκεκριμένο συμφέρον από το καθεστώς Ράμα, κάνουν τα στραβά μάτια.

Για την Ελλάδα η υπόθεση Μπελέρη, πια δεν είναι μόνο η υπόθεση ενός Δημάρχου, αλλά είναι επίθεση στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα καθώς ο Ε. Ράμα θέλει να αποτρέψει τον έλεγχο του Δήμου Χειμάρρας από ένα μέλος της μειονότητας που δεν είναι ενταγμένο σε αλβανικά κόμματα και στηρίχθηκε από τη μειονοτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ θέλοντας έτσι να περιορίσει την αυτόνομη και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Γ. Γκόρο, ο εκτελών χρέη δημάρχου που έχασε τις εκλογές του Μαΐου, ανακάλεσε τη δήλωσή του ότι παραιτείται και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη “θέση του”. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι ο κ. Γ. Γκόρο παραιτήθηκε, αλλά εξακολουθεί να είναι στη θέση του. Ο κ. Γ. Γκόρο θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από το αξίωμά του την επομένη των εκλογών, οπότε το θέμα δεν είναι η παραίτησή του, αλλά η απομάκρυνσή του.

Ωστόσο, ο Ε. Ράμα την Πέμπτη πρόβαλε την υπαγόρευση του Δικαστηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά, το οποίο απέρριψε την αίτηση του Μπελέρη για άδεια και ορκωμοσία, σε έναν από τους συνήθεις ελιγμούς του: να προβάλει τον Γ. Γκόρο στη θέση του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτή και ότι θα βρει λύση “με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”. Το Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος, αλλά αν δεν επιτραπεί στον Φ. Μπελέρη να ορκιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική δίκη και αν ο κ. Γ. Γκόρο δεν δικαιολογείται να παραμείνει στη θέση του ως δήμαρχος, θα πρέπει να διοριστεί προσωρινή διοίκηση για τον δήμο Χειμάρρας.

Με βάση πληροφορίες έλαβαν χώρα και επαφές μεταξύ Τιράνων-Αθήνας, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο για άρση του αδιεξόδου.

Ωστόσο, ο Ράμα έδειξε και πάλι ότι δεν προσπαθούσε να γίνει κατανοητός, αλλά μόνο να εκθέσει την Αθήνα. Εξήγησε τη δήλωσή του για την αποπομπή του Γκορό και αποκάλεσε τον Μπελέρη “εκλεγμένο δήμαρχο”. Βέβαια, στην ίδια δήλωση επεσήμανε ότι ο Φ. Μπελέρη δεν θα αναλάβει καθήκοντα ούτε από τη φυλακή.

Οι προσπάθειές του να βρει ένα μέλος της μειοψηφίας να αναλάβει προσωρινά τη διοίκηση του δήμου για να αποδείξει ότι είναι εναντίον του Φ. Μπελέρη και όχι της μειοψηφίας δεν έχουν μέχρι στιγμής ευοδωθεί, αλλά ο Φ. Μπελέρη παρενέβη από τη φυλακή. Ο κ. Μπελέρη υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να ορίσει προσωρινή διοίκηση του δήμου ήταν να αναθέσει το ρόλο αυτό σε μέλος του δικού του συνδυασμού που κέρδισε τις εκλογές.

Φυσικά, η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί ως θετικό βήμα προς τα εμπρός τον διορισμό του έμπιστου του κ. Ράμα από την ελληνική μειονότητα ως προσωρινού δημάρχου της Χειμάρρας. Ο Ε. Ράμα, με τις παλινωδίες και τη μεθόδευσή του, προσπαθεί να αφήσει το χρόνο να κυλήσει και να ξεχαστεί η υπόθεση Μπελέρη και να αποδυναμώσει το ενδιαφέρον και την πίεση της Αθήνας, όπως φαίνεται από τη στάση της Αλβανίας απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία και το συμβολικό γεγονός της επίσκεψης του υπουργού Επικρατείας Σ. Παπασταύρου στις φυλακές του Δυρραχίου. 

Είναι πιθανό η πίεση από το Βερολίνο να έκανε την Αθήνα να επανεξετάσει την κλιμάκωση της αντίδρασής της στην υπόθεση Μπελέρη στο δήμο Χειμάρρας, αλλά η υποβάθμιση και η “λήθη” της υπόθεσης Μπελέρη θα είχε σοβαρές συνέπειες, τόσο για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα όσο και για το κύρος και την αξιοπιστία μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα έδινε επίσης την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη και υποκύπτει στη γελοιοποίηση και τη μεθοδικότητα του Αλβανού πρωθυπουργού, όπως στο θέμα της συμφωνίας για την παραπομπή της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Δικαστήριο Δικαστήριο της Χάγης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments