Πολιτική

Ο Ράμα και το σχέδιο υφαρπαγής της Χειμάρρας

Ο Ράμα και το σχέδιο υφαρπαγής της Χειμάρρας

Πηγή Φωτογραφίας: [361027] 8ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ο Αλβανός πρωθυπουργός καλύπτεται πίσω από τη δικαιοσύνη και προωθεί την "άλωση" της Χειμάρρας.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών γύρω από το περιστατικό στη Χειμάρρα και τον δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εδώ και επτά μήνες, έδειξαν πόσο αποφασισμένος είναι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα να πραγματοποιήσει ένα πολιτικό “πραξικόπημα” με αναπόφευκτες συνέπειες για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Καλυπτόμενος πίσω από την αλβανική δικαιοσύνη, ναι μεν αναγνωρίζει τη νίκη Μπελέρη στις εκλογές, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα να ορκιστεί μέχρι να τελεσιδικήσει η δίκη παρωδία που σέρνεται από τον Μάιο του 2023, και άρα -επειδή, όπως παραδέχεται ο Ράμα, ούτε ο Γιώργος Γκόρος (σσ: που υπέβαλε παραίτηση) θα μπορούσε να συνεχίσει να παραμένει στη θέση του δημάρχου – πρέπει να αναζητηθεί λύση με βάση τα «βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα». Τι σημαίνει αυτό; Να επιλέξει έναν «εκλεκτό» του, ένα πρόσωπο της αρεσκείας του και φυσικά όχι τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο.

Τα τελευταία 24ωρα, ο Ράμα προσέγγισε τρία μέλη της αλβανικής ομογένειας, έναν πρώην δημοτικό σύμβουλο από το Αργυρόκαστρο, έναν επιχειρηματία από τη Χειμάρρα και έναν γνωστό Αλβανό δημοσιογράφο (παρουσιαστή) επίσης από τη Χειμάρρα, αλλά αρνήθηκαν να καθίσουν, έστω και προσωρινά, στο “τιμόνι” του δήμου.

Την ίδια στιγμή, ο Γκόρος δήλωσε σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι θα αποσύρει την παραίτησή του, απόφαση που ίσως ήταν αποτέλεσμα της άρνησης αυτών στους οποίους ο Ράμα απευθύνθηκε για να αναλάβουν τον δήμο.

Ακριβώς αυτό το μεγάλο αδιέξοδο προσπαθεί να αποτρέψει ο Μπελέρης με την επιστολή του από τη φυλακή Φιέρι. Για το σκοπό αυτό, ο Μπελέρης  καλεί τον Αλβανό πρωθυπουργό να ορίσει προσωρινό δήμαρχο κάποιον από το συνδυασμό που κέρδισε στις εκλογές του Μαΐου, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του πρωθυπουργού Ράμα να “φυτέψει” κάποιον από τους ψηφοφόρους από την επιλογή των κατοίκων του Χειμάρρου είναι θεμελιωδώς λανθασμένη και αντίθετη με τις δημοκρατικές αρχές.

Η έκθεση αναφέρει: “Ο Δήμαρχος Ράμα είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Η αθηναϊκή πλευρά θεωρεί ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπαθεί να καταλάβει τη Χιμάρα με παραπλανητικούς ελιγμούς και άλλες μεθοδεύσεις, αγνοώντας τις προσδοκίες του Μπελέρη και της ελληνικής κυβέρνησης. Το επιχείρημα είναι ότι δεν αρκεί απλώς να διοριστεί προσωρινή διοίκηση στο δήμο Χειμάρρας, αλλά πρέπει να ορκιστεί προσωρινός δήμαρχος ο ίδιος ο Μπελέρη ή τουλάχιστον ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του και να γίνει δίκαιη δίκη για να αναγνωριστούν πραγματικά οι συνέπειες.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επιστολή Μπελέρη προς τον Ράμα ότι «όποιος αναλάβει προσωρινά Δήμαρχος μέχρι την αποφυλάκισή και την ορκωμοσία μου…», πρέπει να είναι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη δημοτική του παράταξη που νίκησε στις εκλογές και «…δεν μπορεί να είναι άσχετος με την ψήφο του λαού της Χειμάρρας κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι από άλλη περιοχή εκτός του δήμου της Χειμάρρας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη θέση του με ανάρτησή του στο Χ, αποκαλώντας τον Μπελέρη “εκλεγμένο δήμαρχο”, αλλά επισυνάπτει και μια πολυσέλιδη απόφαση άσχετη με το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το Ειδικό Δικαστήριο για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον ίδιο και δεν έχει ορκιστεί δήμαρχος είχε απορρίψει το αίτημα του τελευταίου λίγες ημέρες νωρίτερα να του χορηγήσει σχετική άδεια.

Η απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών. Στη συνέχεια αναφέρει ότι όταν προκύπτουν προβλήματα στη διοίκηση ενός δήμου επειδή ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, “η κυβέρνηση μπορεί να διορίσει προσωρινή διοίκηση” και ότι “είναι καθήκον της κυβέρνησης να λάβει μέτρα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή πρακτική για να διασφαλίσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση του δήμου και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών”.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Ράμα αναζητά προσωρινό δήμαρχο από τη μειοψηφία, πιστεύοντας ότι έτσι θα αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και θα παραπλανηθεί η Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments