Διεθνή

Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Πηγή Φωτογραφίας: Infobae.com

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται πρόθυμο να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη αν ο παλαιστινιακός θύλακας δεν “αποστρατικοποιηθεί” με την “καταστροφή” της Χαμάς.

Ο πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με μια πρωτοφανή επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, συνεχίζεται για περισσότερο από δύο μήνες.

Καμία διάθεση δεν φαίνεται να έχει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη αν δεν «αποστρατιωτικοποιηθεί» ο παλαιστινιακός θύλακας με την «καταστροφή» της Χαμάς.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Η αποτροπή της διακίνησης όπλων απαιτεί τη δημιουργία μιας προσωρινής ασφαλούς ζώνης γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί ο έλεγχος της Λωρίδας στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι “χρηματοδοτεί και επαινεί την τρομοκρατία” στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο “εγγύς μέλλον”, το Ισραήλ θα αναλάβει την “πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια” στη Γάζα, από την οποία αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 μετά από 38 χρόνια κατοχής.

Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χααρέτς.

Η Χαμάς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «γελοίο σχέδιο» τη δήλωση αυτή.

Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε,«αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε εξοργισμένο τόνο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 20.674 άνθρωποι (κυρίως γυναίκες και παιδιά) έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 55.000 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η επίθεση, η χειρότερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ακολούθησε την επίθεση στο νότιο τμήμα του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε πίσω της περίπου 1.140 νεκρούς, τη χειρότερη από την ίδρυση του κράτους το 1948. Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν περίπου 250 άτομα εκείνη την ημέρα, εκ των οποίων περισσότεροι από 120 εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε παλαιστινιακούς θύλακες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους – δηλαδή το 85% του πληθυσμού – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη μικρή περιοχή που κυβερνά η Χαμάς από το 2007.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments