Πολιτική

Κυβέρνηση: Προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις ενόψει της νέας χρονιάς

Κυβέρνηση: Προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις ενόψει της νέας χρονιάς

Πηγή Φωτογραφίας: [365438] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ιεράρχηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης.

Μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ο Πρωθυπουργός ανέλυσε λεπτομερώς στις δημόσιες παρεμβάσεις του στην ολομέλεια της Βουλής και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση έχει χαράξει έναν πολιτικό οδικό χάρτη για τους πρώτους μήνες του 2024. Βασιζόμενο στα θετικά αποτελέσματα που παράγει η ελληνική οικονομία, σε μια σταθερή πυξίδα στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών και σε μια πορεία συνεχούς ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος, το Μέγαρο Μαξίμου σκιαγραφεί στόχους και στρατηγικές με ισχυρό κοινωνικό και προοδευτικό αποτύπωμα.

“Επιστέγασμα των προσπαθειών μας ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα εύσημα από διεθνείς οργανισμούς και οικονομικούς αναλυτές. Αυτό το “απίθανο θαύμα” όπως χαρακτηρίστηκε, το πετύχαμε μαζί, πολιτεία και κοινωνία. Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από τον Economist ως χώρα της χρονιάς, και ότι η ελληνική οικονομία θα ερχόταν πάλι -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- πρώτη μεταξύ 35 κρατών για τις επιδόσεις της; Είναι μία αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας…Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε -για να είμαι ακριβής πρέπει να τρέξουμε- για να συγκλίνουμε σε όλα τα πεδία με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, για να θεραπεύσουμε υστερήσεις και διαχρονικές παθογένειες. Ωστόσο, η αναγνώριση όσων πετύχαμε μας ενδυναμώνει να δώσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη για τη συλλογική πρόοδο, τη συμπεριληπτική ανάπτυξη και ισχυροποίηση της πατρίδας μας”, ανέφερε, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Η καταπολέμηση της ακρίβειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και τις επόμενες εβδομάδες το όραμά της για την προστασία της κοινωνίας θα βασιστεί στο ακόλουθο μεταρρυθμιστικό τρίγωνο:

-Μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

-Παρεμβάσεις για την προστασία της κοινωνίας

-Διαρκής έλεγχος της αγοράς.  “Οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Δεν είναι δυνατόν μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία. Θέλω να συγχαρώ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού…Επιβλήθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο στις τράπεζες για εναρμονισμένες πρακτικές, το οποίο ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους, Ανεξάρτητες Αρχές και ελεγκτικοί μηχανισμοί, μπορούν να λειτουργούν, ώστε να διασφαλίζουν ότι η αγορά λειτουργεί απρόσκοπτα, ο ανταγωνισμός λειτουργεί απρόσκοπτα, τελικά προς όφελος του πολίτη”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακκελαροπούλου.

Τον πρώτο μήνα του 2024, τρία σημαντικά νομοσχέδια θα ψηφιστούν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων:

-Περί του νέου Ποινικού Κώδικα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

-Τρία σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Μεταρρύθμιση για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μεταρρύθμιση που ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ιστορικό βήμα προς τα εμπρός.

“Αργήσαμε πολύ ως χώρα να διορθώσουμε αυτήν την εκπαιδευτική ανορθογραφία. Εμείς όμως το είπαμε και θα το κάνουμε. Θα δίνουμε πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους πολλοί από τους 40.000 νέους και νέες μας που σήμερα αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό, με μεγάλο κόστος για τις οικογένειές τους. Αλλά και να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές να έρθουν στην Ελλάδα για τις σπουδές τους, όπως και Έλληνες που διδάσκουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν επιτέλους στην πατρίδα! Φυσικά και το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό και το ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και να μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες του με κορυφαία διεθνή ιδρύματα. Διευκολύνουμε την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις (υποτροφίες, σίτιση κ.λπ.) και σε ερευνητικά προγράμματα. Το εμβληματικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments