Διεθνή

Ισραηλινή ομοβροντία στη Γάζα – Ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη

Ισραηλινή ομοβροντία στη Γάζα – Ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη

Πηγή Φωτογραφίας: Politico.eu

Ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη, υποστηρίζει η ισραηλινή πλευρά.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει τον “πόλεμο διαρκείας” μέχρι “την πλήρη καταστροφή της Χαμάς, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση της παλαιστινιακής κοινωνίας”.

Εν μέσω φόβων για διεύρυνση της σύγκρουσης, η Τεχεράνη απείλησε χθες το Τελ Αβίβ ότι θα πληρώσει “βαρύ τίμημα” για τον θάνατο ενός στρατηγού της Φρουράς της Επανάστασης στη Συρία, ενώ η σημερινή επίθεση της Χεζμπολάχ τραυμάτισε 10 ανθρώπους στο βόρειο Ισραήλ και προκάλεσε ζημιές σε μια ελληνοκαθολική εκκλησία στο Ικρίτ.

Σε απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που τραυμάτισε δύο στρατιώτες, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στη Γάζα, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων ότι θα προχωρήσουν “ακόμη πιο βαθιά” στη Γάζα.

Την Τρίτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, Χερζί Χαλεβί δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, «θα διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη».

«Οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Ο πόλεμος θα κρατήσει ακόμη πολλούς μήνες», είπε ο Χαλεβί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντηση που είχε με στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να διαλύσεις μια τρομοκρατική οργάνωση. Θα φτάσουμε στην ηγεσία της Χαμάς», ανέφερε.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ θα συναντηθεί την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ υπαινίχθηκε σήμερα αντίποινα κατά του Ιράκ, της Υεμένης και του Ιράν, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journal ότι “η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία να αποριζοσπαστικοποιηθεί”, τονίζοντας ότι αυτά είναι “προϋποθέσεις”. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματός του Λικούντ ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την εθελοντική εκτόπιση πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η πλευρά της Χαμάς έκρινε πως ένα τέτοιο σχέδιο είναι “παράλογο”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση και διέψευσε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επιδιώκει τον τερματισμό των μαχών της Χαμάς με τους τρομοκράτες.

«Δεν θα σταματήσουμε. Συνεχίζουμε να πολεμάμε, και θα εντείνουμε τις μάχες τις επόμενες ημέρες, και οι μάχες θα διαρκέσουν πολύ και δεν είναι κοντά στο να ολοκληρωθούν», δήλωσε στους νομοθέτες του κόμματός του Λικούντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ, οι ΗΠΑ απαντούν με βομβαρδισμούς στις επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεών τους και η Τεχεράνη, από την πλευρά της, προειδοποιεί με “βαρύ τίμημα για το Ισραήλ”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments