Διεθνή

«Πόλεμος διαρκείας» το μήνυμα Νετανιάχου – Φόβοι για ευρύτερη κλιμάκωση με φόντο το Ιράν και το Ιράκ

«Πόλεμος διαρκείας» το μήνυμα Νετανιάχου – Φόβοι για ευρύτερη κλιμάκωση με φόντο το Ιράν και το Ιράκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Οι ΗΠΑ, απαντώντας στην επίθεση με drone που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις στρατιώτες, εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την κεντρική Γάζα, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, ότι θα προχωρήσουν «βαθύτερα» στη Λωρίδα.

Οι ΗΠΑ, απαντώντας στην επίθεση με drone που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις στρατιώτες, εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την κεντρική Γάζα, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, ότι θα προχωρήσουν «βαθύτερα» στη Λωρίδα.

Εν μέσω ανησυχιών για περιφερειακή ανάφλεξη εξαιτίας της σύγκρουσης στη Γάζα, το Ισραήλ διεμήνυσε σήμερα ότι βρίσκεται σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα, υπαινισσόμενο ότι προέβη σε αντίποινα σε Ιράκ, Υεμένη και Ιράν. Καθώς οι φόβοι εξάπλωσης της σύγκρουσης εντείνονται, η Τεχεράνη απείλησε χθες το Τελ Αβίβ ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τον θάνατο στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, στη Συρία.

Οι ΗΠΑ, απαντώντας στην επίθεση με drone που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις στρατιώτες, εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την κεντρική Γάζα, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, ότι θα προχωρήσουν «βαθύτερα» στη Λωρίδα.

Γκάλαντ: Αντίποινα στο Ιράκ, την Υεμένη, το Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ υπαινίχθηκε σήμερα ότι η χώρα του προέβη σε αντίποινα στο Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν για επιθέσεις που διαπράχθηκαν εναντίον της, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διευρύνεται σε άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα και δεχόμαστε επιθέσεις από επτά θέατρα (επιχειρήσεων): Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν. Έχουμε ήδη απαντήσει και αναλάβει δράση σε έξι από αυτά τα θέατρα», δήλωσε ενώπιον βουλευτών.

Νετανιάχου: Πόλεμος διαρκείας

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι «η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία να αποριζοσπαστικοποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτά είναι «προϋποθέσεις».

Στη συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει την εθελοντική μετανάστευση αμάχων έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η Χαμάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο σχέδιο ως «παράλογη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο πόλεμος στη Γάζα σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει και διέψευσε δημοσιεύματα που εικάζουν ότι η κυβέρνησή του μπορεί να ζητήσει να σταματήσουν οι μάχες εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε. Συνεχίζουμε να πολεμάμε, και θα εντείνουμε τις μάχες τις επόμενες ημέρες, και οι μάχες θα διαρκέσουν πολύ και δεν είναι κοντά στο να ολοκληρωθούν», δήλωσε στους νομοθέτες του κόμματός του Λικούντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Παράλληλα, στο Ιράκ, οι ΗΠΑ απαντούν με βομβαρδισμούς σε χτύπημα κατά στρατιωτών τους, ενώ η Τεχεράνη προειδοπειεί με «βαρύ τίμημα για το Ισραήλ».

Οι ΗΠΑ Βομβαρδίζουν φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ – Με αντίποινα απειλεί το Ιράν

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος σύμβουλος των Ιρανών «Φρουρών της επανάστασης» σκοτώθηκε σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει σίγουρα για αυτό το έγκλημα».

Ο Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν και συνεργάτης του Κασέμ Σολεϊμανί του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού drone στο Ιράκ το 2020.

Η Βαγδάτη, από την πλευρά της καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές του στρατού των ΗΠΑ στο έδαφός της ως “εχθρικές πράξεις”, αφού το Πεντάγωνο δήλωσε ότι χτύπησε τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από φιλοϊρανους, ως αντίποινα για τα χτυπήματα που έπληξαν Αμερικανούς στρατιώτες.

Συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανων, σε αντίποινα για επίθεση με drone νωρίτερα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν «τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί», ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου.

Τουλάχιστον ένα μέλος ιρακινής φιλοϊρανικής οργάνωσης έχασε τη ζωή του και άλλα 24 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στη Χίλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης. Το δεύτερο πλήγμα, έγινε στην Ουάσιτ, στο νότιο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωνε πως ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε «απαραίτητα και αναλογικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από την Κατάεμπ Χεζμπολά και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτή» και πρόσθεσε ότι τα υποστηριζόμενα από το Ιράν μέλη της επιτέθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης της Αρμπίλ νωρίτερα.

Οι Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») χαρακτηρίζονται τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2009.

Την επίθεση στη βάση με drone μιας κατεύθυνσης ανέλαβε η λεγόμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Εν μέσω ανησυχιών για περιφερειακή ανάφλεξη εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία κι άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε το 2014.

Ισραήλ: Υπό εξέταση το σχέδιο της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα  της εφημερίδας «Jerusalem Post», αναμένεται να εξετάσει πρόταση της Αιγύπτου η οποία προβλέπει να κηρυχθεί καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και κατόπιν να «τερματιστεί» ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβεβαιώνοντας πως «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να απελευθερωθούν οι όμηροι, ο Νετανιάχου είπε:«Δεν πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο όσο δεν έχουμε επιτύχει τη νίκη εναντίον εκείνων που θέλουν τις ζωές μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments