Πολιτική

2024: Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης

2024: Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παιδεία και υγεία στην "καρδιά" των προωθούμενων αλλαγών.

Ο τομέας της παιδείας θα βρεθεί στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων στις αρχές του 2024, καθώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν παρών στην πρόσφατη επίσκεψη σε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό κέντρο του Περάματος, επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, δηλώνοντας πως “η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά μια επαγγελματική πορεία με εξαιρετικές προοπτικές και πολύ προσοδοφόρες ευκαιρίες απασχόλησης”.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, το πρώτο “στοίχημα” στο άμεσο μέλλον όσον αφορά την υγεία, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2024, είναι η επιλογή των φορέων διοίκησης των νοσοκομείων κατά την εφαρμογή της σχετικής νέας νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην επιλογή των νέων διευθυντών, ενώ, με βάση πρόσφατες ρυθμίσεις, θα αυξηθούν και οι μισθοί τους, οι οποίοι “θα χαρακτηρίζονται από υψηλά επαγγελματικά προσόντα (επιστημονική συγκρότηση, διοικητική εμπειρία)”.

Μεγάλης σημασίας θεωρείται πάντως και το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο την ουσιαστική ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης 30 χρόνια μετά την έναρξή της.

Αρχές του 2024 αναμένεται να έρθει στην Βουλή και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές που θεωρείται “εμβληματικό” από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν έχει κρύψει ότι πρόθεσή του είναι να καταστεί δυνατόν να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές αφού εξετασθεί και συζητηθεί εκτενώς με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

 Με την έλευση του νέου έτους, αναμένεται επίσης ένα σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του ποδοσφαίρου, το οποίο θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο και το οποίο αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Ωστόσο, το 2024, τα γενικότερα ζητήματα ασφάλειας λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας θα αποτελέσουν μείζονα πρόκληση για την υφιστάμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Η εγκληματικότητα έχει σημειώσει, δυστυχώς, σημαντική άνοδο στη σχετική ιεράρχηση κυβέρνησης και πολιτών, σε τέτοιο βαθμό που καταγράφηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την ακρίβεια σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στις αρχές του νέου έτους, αναμένεται ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να δώσει στους πολίτες τον δικό τους αριθμό και να ενοποιήσει όλα τα εθνικά μητρώα, ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2023 θα κλείσει με δύο συμφωνίες μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας, δηλαδή την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την ευρωπαϊκή διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στο ECOFIN και τη συμφωνία για τη μετανάστευση προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης ενός συστήματος υποχρεωτικής αλληλεγγύης, αλλά το επόμενο ορόσημο θα είναι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Φεβρουαρίου.

Σε αυτό έχει παραπεμφθεί η λήψη απόφασης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που δεν κατέστη δυνατόν να υιοθετηθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου λόγω του βέτο από την Ουγγαρία.

Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξουν αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης οι στόχοι αυτοί ικανοποιούνται από το πλαίσιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει τα 26 κράτη – μέλη.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη στα τέλη Ιανουαρίου για να συμμετάσχει σε ελληνικό επενδυτικό συνέδριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments