Πολιτική

Σε θέση μάχης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Σε θέση μάχης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

"Ελεύθερα" θα ονομάζονται τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ.

Το πιο εύκολο πράγμα στην πολιτική είναι να πετάξει κάποιος τη μπάλα από το ένα “γήπεδο” στο άλλο. Αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, όταν η κυβέρνηση προωθήσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εργάζεται επιμελώς προς αυτή την κατεύθυνση και η πορεία των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη. Η συζήτηση πριν και μετά την κατάθεσή του στη Βουλή θα κοινοποιηθεί αυτομάτως στην κοινωνία και μάλιστα στο φοιτητικό κίνημα και τη νεολαία. Οι δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό, αλλά με διαφορετικές κινήσεις, πρωτοβουλίες και προοπτικές, είναι το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση, φοιτητική παράταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά της στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την ίδια, το ΚΚΕ έχει την πρωτοκαθεδρία για δύο συνεχόμενα χρόνια, αν και η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ εκφράζει αντιρρήσεις. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει χαρακτηρίσει το ιδιωτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια ως “πρόκληση” και “επίθεση στα δικαιώματα των νέων”.  Όπως έχει επισημανθεί από τον Περισσό σε ανακοίνωσή του οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας». Θα είναι μια μάχη από την οποία ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επιχειρήσει να κερδίσει επιπλέον πόντους παγιώνοντας το κόμμα σε διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά και απειλώντας την τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Αριστερά βλέπει το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη ευκαιρία να συναντήσει ένα ριζοσπαστικό τμήμα νέων ανθρώπων που αναζητούν μια πολιτική στέγη. Βασικά μέλη της Νέας Αριστεράς έχουν ήδη καλέσει δημοσίως σε ένα “μέτωπο ανυπακοής ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης”. Τονίζουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. “Πρέπει να νικήσουμε τον ιδεολογικό πυρήνα της δεξιάς κυβέρνησης, η οποία βλέπει την ιδιωτικοποίηση και την κατεδάφιση των δημόσιων υποδομών ως τη λύση σε όλα τα προβλήματα'”, υποστηρίζουν.

Στην Κουμουνδούρου, ακόμη και όταν ήταν στην εξουσία, η κυβέρνηση έψαχνε τρόπους να δημιουργήσει μια ισχυρή φοιτητική παράταξη, αλλά χωρίς επιτυχία. Σε συνέντευξη Τύπου πριν από τα Χριστούγεννα, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει την προτεινόμενη νομοθεσία της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι μοναδικός σκοπός τους είναι η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει ποικίλες απόψεις, τις οποίες διέψευσαν με ξεχωριστή ανακοίνωση λίγες ώρες αργότερα. Μέχρι στιγμής, στην πραγματικότητα έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ το τμήμα παιδείας του κόμματος έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις του. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments