Πολιτική

Η κυβερνητική ατζέντα για το 2024

Η κυβερνητική ατζέντα για το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να "φουλάρει" για σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Με το πόδι στο γκάζι θέλει να εισέλθει στη νέα χρονιά η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τάχιστα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Καθώς το νέο έτος ξεκινά, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, μαζί με το μεγάλο στοίχημα της αντιμετώπισης του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας, των βασικών ζητημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της κάλπης των ευρωεκλογών. Με όλα τα μάτια στραμμένα στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει σε περίπου δεκατρείς μήνες από σήμερα, και στη συζήτηση για τις αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η πρόταση του υπουργού Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας (ουσιαστικά παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού), σε συνδυασμό με τη βούληση για ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, θα ψηφιστεί στη Βουλή εντός των πρώτων 30 ημερών του Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός καλείται να αξιοποιήσει το θετικό αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το εθνικό συμφέρον και να διερευνήσει τη δυνατότητα επίλυσης των διαφορών με τη γειτονική χώρα, με τέσσερις ημερομηνίες να έχουν ήδη σημειωθεί στο πρόγραμμά του. Τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι τον Φεβρουάριο, όταν θα επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και λίγες ημέρες αργότερα, όταν πολυμελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κώστα Φραγκογιάννη θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.  Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Άγκυρα για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο την άνοιξη, ενώ οι δύο πλευρές θα συναντηθούν από κοντά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας μπορεί να λειτούργησε σαν χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας πόντους στη διεθνή σκηνή για την ελληνική οικονομία, ωστόσο οι πολίτες αναμένουν απτά αποτελέσματα από το οικονομικό επιτελείο στην τσέπη τους, μέσα από τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα κατατεθούν τις πρώτες 90 ημέρες του 2024, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα επιτρέπονται πλέον εκπτώσεις σε αγαθά που ανατιμώνται πριν από την έκπτωση και δεν οδηγούν σε σημαντικές εκπτώσεις. 

Θα έχει προηγηθεί από 1/1/24 η ενεργοποίηση του επιδόματος προϋπηρεσίας (3ετίες), που θα φέρει αυξήσεις μισθών έως και 30%, η αύξηση των εισοδηµάτων των δηµοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η δεδηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να εισαγάγει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα γάμου και μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ήδη δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και υπουργούς της κυβέρνησης να διαφοροποιούνται ανοιχτά.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν καταστήσει σαφές ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί, ενώ στελέχη του άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο το επίμαχο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους και να μην πάρει παράταση μέχρι τις ευρωεκλογές.

Η αναμενόμενη αντίδραση παραμένει μυστήριο ως προς το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους διαφοροποιημένους υπουργούς, ή αν θα αφεθεί η επιλογή στους βουλευτές για ψήφο κατά συνείδηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments