Διεθνή

Ζελένσκι: «H Μόσχα θα λογοδοτήσει για κάθε ζωή που πήρε»

Ζελένσκι: «H Μόσχα θα λογοδοτήσει για κάθε ζωή που πήρε»

Πηγή Φωτογραφίας: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy attends a meeting of the National Security and Defence Council, amid Russia's attack on Ukraine, after Russia held what it called referendums – votes that were denounced by Kyiv and Western governments as illegal and coercive – in Kyiv, Ukraine September 30, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα «99 πυραύλους διαφόρων τύπων», εκ των οποίων 72 καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε η χώρα του να απαντήσει μετά τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θα λογοδοτήσει για κάθε ζωή που πήρε».

Ο Ζελένσκι, σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, επεσήμανε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε σχεδόν 100 πυραύλους διαφόρων τύπων εναντίον της Ουκρανίας. «Τουλάχιστον 70 πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Σχεδόν 60 από αυτούς στην περιοχή του Κιέβου. Το Χάρκοβο επίσης επλήγη σφοδρά», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίγκορ Κλιμένκο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κίεβο, δύο ακόμη στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας και ένας τέταρτος στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα «99 πυραύλους διαφόρων τύπων», εκ των οποίων 72 καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν 72 αεροπορικούς στόχους», ανάμεσά τους 10 υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal και τρεις πυραύλους κρουζ Kalibr καθώς και 59 πυραύλους κρουζ τύπου Kh-101, Kh-555 και Kh-55.

Από την πλευρά του, o υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα από τους συμμάχους της χώρας να της προσφέρουν πιο γρήγορα πυρομαχικά για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επιθετικά drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σε ανακοίνωσή του ο Κουλέμπα κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας να απαντήσουν στα νέα ρωσικά πλήγματα «επιταχύνοντας την παροχή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, επιθετικών drones κάθε τύπου, πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 300 χιλιομέτρων».

Παράλληλα ο Κουλέμπα ζήτησε από τους συμμάχους της χώρας του να «αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τις ανάγκες της Ουκρανίας και να πάψουν να έχουν επαφές με Ρώσους διπλωμάτες στις πρωτεύουσες και τους διεθνείς οργανισμούς».

«2 Ιανουαρίου 2024. Άλλη μια επίθεση από Ρώσους άγριους. Σχεδόν εκατό πύραυλοι διαφόρων τύπων. Τουλάχιστον 70 πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Σχεδόν 60 από αυτούς αναχαιτίστηκαν στην περιοχή του Κιέβου. Υπήρξαν επίσης σοβαρά πλήγματα στο Χάρκοβο. Τώρα γίνονται εργασίες για την εξάλειψη των συνεπειών.

Patriot, IRIS-T και NASAMS – καθένα από αυτά τα συστήματα έχει ήδη σώσει εκατοντάδες ζωές. Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για κάθε ζωή που χάθηκε.

Δόξα στην Ουκρανία!»

Νωρίτερα είχε κάνει άλλο ποστ στο οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής 92 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (…) Δυστυχώς τέσσερις έχουν σκοτωθεί», καταγγέλλοντας την εκστρατεία «ρωσικής τρομοκρατίας».

Τουλάχιστον δέκα τραυματίες από τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από τη ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου, δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα περισσότερες από δέκα ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη, καθώς η Ρωσία εκτόξευσε πολλούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία προειδοποιώντας για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία είχε εκδώσει προειδοποίηση στο Telegram: «Κίεβο- παραμείνετε στα καταφύγια. Πολλοί πύραυλοι κατευθύνονται (προς εσάς)».

Η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας επεσήμανε ότι θραύσματα πυραύλων που καταρρίφθηκαν έπεσαν σε διάφορες συνοικίες του Κιέβου, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία της πόλης.

Ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν και στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επεσήμανε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Όλεχ Σινεχούμποφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments