Διεθνή

«Σκληρή απάντηση» υπόσχεται η Τεχεράνη για το χτύπημα στον τάφο του Σολεϊμάνι

«Σκληρή απάντηση» υπόσχεται η Τεχεράνη για το χτύπημα στον τάφο του Σολεϊμάνι

Πηγή Φωτογραφίας: voria.gr, Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, κοντά στον τάφο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ. Η χώρα αναθεώρησε προς τα κάτω, στους 84 νεκρούς, τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 84 άνθρωπο σκοτώθηκαν», ανακοίνωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, ο Τζαφάρ Μιαντφάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν «248 τραυματίες, εκ των οποίων 195 εξακολουθούν να νοσηλεύονται».

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 95 νεκρούς και 181 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Μιαντφάρ, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποια από τα πτώματα δυσκολεύει την καταμέτρηση των θυμάτων.

Από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι τραυματίες βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν χθες την Κερμάν, στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από τον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του. Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την επίθεση. «Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί στο X.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση. «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η επίθεση «μοιάζει με τρομοκρατική, του είδους που έκανε το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments