Πολιτική

Ανασχηματισμός με το βλέμμα στην καθημερινότητα

Ανασχηματισμός με το βλέμμα στην καθημερινότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [365438] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Από το rotation στο restart.

Έξι μήνες μετά από το “rotation” του καλοκαιριού με τις εναλλαγές σε πρόσωπα και υπουργικούς θώκους, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, επιλέγοντας να κάνει “restart” στην κυβέρνησή του με στοχευμένες αλλαγές προσώπων. 

Από τη σύνθεση των υπουργών που τελικά επέλεξε, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανησυχίες σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί σε ορισμένους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εδώ και καιρό έχει στείλει προειδοποιητικά μηνύματα για τομείς της κυβερνητικής πολιτικής όπου η υλοποίηση ορισμένων στόχων έχει καθυστερήσει και για πολιτικούς που παρουσιάζουν σημάδια αδράνειας και αναποτελεσματικότητας.

Πιστός στο δόγμα ότι “δεν υπάρχουν υπουργοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, αλλά υπάρχουν πολιτικές που είναι αμετακίνητες”, έξι μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προχωρήσει σε στοχευμένα διορθωτικά μέτρα, με άμεση προτεραιότητα τη διόρθωση των υφιστάμενων δυσλειτουργιών και τη βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.

Ο μίνι ανασχηματισμός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οδήγησε σε μια τριπλή “καραμπόλα” στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει χαρακτηρίσει ως «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, εκτίμησε ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης δεν κατάφερε να βρει τα πατήματά του και να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, την ώρα που είχαν πυκνώσει τα αρνητικά μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου για την αναβλητικότητα της πολιτικής ηγεσίας ειδικά στα ζητήματα του φαρμάκου. Η επάνοδος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – αντικαθιστώντας τον Γιάννη Οικονόμου- ήταν για πολλούς η πλέον ενδεδειγμένη λύση, για πέμπτη συνολικά φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, σε έναν χώρο που γνωρίζει καλά και όπου έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της εγχώριας τρομοκρατίας.

Ο νέος υπουργός καλείται να αντιμετωπίσει το ανοιχτό μέτωπο της οπαδικής βίας, μια από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου, σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Στο υπουργείο αντικαταστάθηκε ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος με τον υφυπουργό Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο οποίος εξελέγη πρώτος βουλευτής Ηλείας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και ανήκει στη νέα γενιά της Νέας Δημοκρατίας. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ακολουθήσει την “ασφαλή” επιλογή για την πλήρωση της κενής θέσης στο υπουργείο Υγείας, καθώς επανέφερε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και τον τοποθέτησε σε ένα πόστο που γνωρίζει καλά. Η τοποθέτησή της από υφυπουργός Παιδείας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ερμηνεύτηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στη Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ η θέση της ήταν μία από τις τρεις γυναίκες στις βουλευτικές εκλογές της ΝΔ που ήταν κάποτε συνάδελφοι επιστήμονες στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε η Ιωάννα Λυτρίβη.

Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης θα παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα αναλάβει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 18:00 το απόγευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments