Πολιτική

ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: Σε διεκδίκηση του προοδευτικού Κέντρου

ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: Σε διεκδίκηση του προοδευτικού Κέντρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Και οι δύο κομματικοί χώρου έχουν την ίδια πρωταρχική απεύθυνση.

Ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος δεν μπορεί να λειτουργεί ενισχυτικά στην κυβέρνηση -και, με αυτήν την έννοια, το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα δύσκολα θα αφήνει περιθώρια διευκόλυνσης στο Μαξίμου, τόσο εκτός όσο και εντός της Βουλής.

 Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το 2023 επιβεβαιώνουν πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις εκλογικές και πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών, πράγμα που σημαίνει ότι τα αντικυβερνητικά “όχι” του ΠΑΣΟΚ είναι τεκμηριωμένα, αν και για να αποκτήσει την ιδιότητα του “αξιόπιστου αντιπάλου” της ΝΔ πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων άσκησης της εξουσίας.

Και αυτό εν αναμονή και εν όψει του γεγονότος ότι η ΝΔ συνηθίζει να καταφέρνει χτυπήματα “κάτω από τη μέση”, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έμμεση επίθεσή της στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και τοι θέμα σχετικά με την παλαιστινιακή σημαία στην πλατεία Συντάγματος στις αρχές του έτους.

Και τα δύο κόμματα έχουν υποστηρικτές στον προοδευτικό μεσαίο χώρο, αλλά η κυβέρνηση έχει επίγνωση της κατάστασης και έχει αυξήσει τις πιέσεις προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η έκκληση του Κυριάκου Πιερρακάκη για συναίνεση απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας ουσιαστικά ένα τμήμα του κεντρώου εκλογικού σώματος που βλέπει με καλό μάτι τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τηρούν στάση αναμονής για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να εστιάσουν την κριτική τους στην ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά και στη βιασύνη της κυβέρνησης να μην τροποποιήσει πρώτα το άρθρο 16 και στη συνέχεια να συστήσει χώρο διαβούλευσης μεταξύ των κομματικών δυνάμεων με στόχο την ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να καταθέσει βελτιωτική πρόταση υπέρ των δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αν τελικά το κόμμα καταψηφίσει στη Βουλή, η αρνητική στάση θα είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Η δεύτερη παγίδα είναι η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εάν η μεταρρύθμιση αυτή τεθεί σε ψηφοφορία, η κυβέρνηση δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας  για τους βουλευτές της  πλειοψηφίας, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση θα περάσει με την ψήφο και της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, η οποία εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ των θεμάτων ισότητας και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση θα ληφθεί μετά από συζήτηση με την κοινοβουλευτική ομάδα (στην οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις), ωστόσο ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο για όλους, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει λυθεί εδώ και χρόνια στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με δεδομένη θετική στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών)

Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως το θέμα θα μπορούσε ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπη με την διαφοροποίηση παραδοσιακών δεξιών και συντηρητικών δυνάμεων, ο πολιτικός λόγος των οποίων ελκύει ελάχιστα τον χώρο του προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments