Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ναι με αστερίσκους στα ιδιωτικά ΑΕΙ

ΠΑΣΟΚ: Ναι με αστερίσκους στα ιδιωτικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν το νομοσχέδιο για να τοποθετηθούν επίσημα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εξαρχής αρνητικό στην ιδέα των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πριν από λίγες ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, αλλά ότι αν η ΝΔ φέρει ένα πλαίσιο που υπονομεύει το δημόσιο τομέα και καθιστά τα πτυχία εμπορικά μέσα από μια ιδιωτική και κερδοσκοπική αγορά χωρίς προδιαγραφές στη Βουλή, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν θα το υπερψηφίσει.

Ωστόσο, η διαχείριση από το Μέγαρο Μαξίμου και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής έχουν κάνει τη Χαριλάου Τρικούπη ακόμη πιο επιφυλακτική: η επικοινωνιακή τακτική που επέλεξε η κυβερνητική πλευρά για να επικοινωνήσει τις αλλαγές, η σύντομη περίοδος διαβούλευσης -η περίοδος ψήφισης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου- και η Το πρακτικό ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα ενισχύσουν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Η επιφύλαξη έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη στην ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη παιδείας, Στέφανου Παραστατίδη: «Σε οποιαδήποτε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, μία μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας απαιτεί εξαντλητικό διάλογο, που θα περιλαμβάνει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζητούμενο για μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας δεν μπορεί να είναι το «προσπέρασμα» των συνταγματικών προβλέψεων και του αναγκαίου και σε βάθος πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου, αλλά η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση και η υπεράσπισή της από το πολιτικό σύστημα σε χρονικό ορίζοντα, που θα ξεπερνά αυτόν της μιας κυβερνητικής θητείας», επεσήμανε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν επιδιώκει συναινέσεις και ενημερώνοντας πως ο ίδιος είχε καταθέσει αίτημα ενημέρωσης για τυχόν πρωτοβουλίες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Εκτός από την ενόχληση για την έλλειψη πληροφόρησης, η απογοήτευση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης εμφανής στο ερωτηματολόγιο που αποτελείται από 19 απαντήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ένα από τα ερωτήματα που θέτει η πασοκική πλευρά είναι, ακόμη, το αν θα δοθεί η δυνατότητα στα κολέγια που λειτουργούν σήμερα να γίνουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων με τα οποία είναι ήδη συνδεδεμένα. Παράλληλα, ο Χαλίλαου Τρικούπη θα ήθελε η συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος να προηγηθεί της τροποποίησης και όχι να προηγηθεί, προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά τη συνταγματική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments