Πολιτική

Πώς ο Κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στην επιλογή Χρυσοχοΐδη

Πώς ο Κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στην επιλογή Χρυσοχοΐδη

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ// ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Τέσσερις θητείες στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ο Μ. Χρυσοχοίδης.

Μετά από 855 ημέρες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε στην πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη ύστερα από μια “συγγνώμη” για τη μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021.

Η επιστροφή του κ. Χρυσοχοΐδη ήρθε μετά από 28 μήνες λανθασμένων επιλογών στελεχών της ΕΛ.Α.Σ. που είχαν αναδείξει παθογένειες και προφανείς αδυναμίες, τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Οικονόμου είχε μάταια προσπαθήσει να διορθώσει.

Μια σειρά από θλιβερά περιστατικά, όπως οι επιθέσεις χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Ρέντη, οι πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στο Γκάζι και οι κατά συρροή δολοφονίες, συνδέθηκαν με την πρόσφατη αποδυνάμωση της αστυνομίας και την υποχώρηση των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε, κύριο ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αντικαταστήσει την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι έπαιξε αφενός η βαθιά γνώση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το πώς να διοικεί μια αστυνομία και αφετέρου η εμφανής παθογένεια που έχει πλήξει το τελευταίο διάστημα το κύρος της.

Άλλωστε, κύριο ρόλο στην απόφαση για εκ νέου αλλαγή φρουράς στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται πως έπαιξαν αφενός η άριστη γνώση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον τρόπο λειτουργίας του Σώματος, αφετέρου οι εξόφθαλμες παθογένειες που έπληξαν εσχάτως το κύρος του.

Κι αυτό έπειτα από δυόμισι χρόνια που στην ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη εναλλάσσονταν πολιτικά πρόσωπα – με εξαίρεση τον πρώην υφυπουργό και πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριο Οικονόμου – που δεν είχαν καμία γνώση των ιδιομορφιών, της ανθρωπογεωγραφίας και του παρασκηνίου των σωμάτων ασφαλείας.

Με δεδομένο ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει στο ενεργητικό του τέσσερις θητείες στην οδό Κατεχάκη, κατά τη διάρκεια των οποίων διαλύθηκαν ένοπλες οργανώσεις, επιλύθηκαν βασικές υποθέσεις και οριοθετήθηκε η μεταναστευτική κρίση, είναι σχετικά βέβαιο ποιες θα είναι οι βασικές επιλογές του στη νέα εποχή.

Κατ’ αρχάς, φαίνεται βέβαιο ότι θα φέρει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μια σειρά από συνεργάτες του. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς θα είναι τα πρώην στελέχη της ΕΛΑΣ που έχουν εργαστεί στο παρελθόν. Επιπλέον, η επερχόμενη κρίση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδότησης υψηλόβαθμων στελεχών που κατείχαν θέσεις-κλειδιά το 2022-2023 και της προαγωγής στελεχών της επιλογής του με καλύτερες εσωτερικές μαρτυρίες.

 Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ασκήσει προσωπικά ενδελεχή πίεση σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του εγκλήματος, της αποτελεσματικής αστυνόμευσης και των συνεχών επιτόπιων ελέγχων. Αναμένεται επίσης να αρχίσει και πάλι να παρακολουθεί προσωπικά την πρόοδο των σημαντικών ερευνών, όπως είχε κάνει κατά την προηγούμενη θητεία του.

Τέλος, μια σημαντική θετική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες είναι ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, την οποία “πήρε” ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα τέλη Αυγούστου του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments