Πολιτική

Τα εξοπλιστικά στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Τα εξοπλιστικά στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Πηγή Φωτογραφίας: [359436] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ Α. ΜΠΛΙΝΚΕΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ποια είναι η απάντηση (Letter of Acceptance) των ΗΠΑ για τα ελικόπτερα Black Hawk.

Παρελήφθη από την Αθήνα την Τετάρτη η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ (Letter Of Acceptance) για τα 35 ελικόπτερα UH-60M για τα οποία είχε αποστείλει σχετικό αίτημα η Αεροπορία Στρατού.

Με βάση πληροφορίες, η LoA παρελήφθη από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων την Τετάρτη και κοινοποιήθηκε στη στρατιωτική ηγεσία και το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Η απαντητική επιστολή των ΗΠΑ περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να καθοριστούν οι τιμές.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, η τελική αξία του συνολικού πακέτου ανέρχεται σε 1,2 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει συνολικά 35 ελικόπτερα. Σε αυτά αναμένεται να συμπεριληφθούν και ειδικές αποστολές.

Σύμφωνα με πηγές, η απαντητική επιστολή (LoA) περιλαμβάνει 35 ελικόπτερα και ένα ολοκληρωμένο αρχικό πακέτο υποστήριξης και εκπαίδευσης σε σταθερή στρατιωτική τιμή των ΗΠΑ το 2022. Ο συνολικός αριθμός των ελικοπτέρων που θα αγοραστούν δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ, σύμφωνα με το ελληνικό αίτημα, συνολικά 35 αεροσκάφη έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της LoA, εκ των οποίων 24 αρχικά και άλλα 11 με δικαίωμα προαίρεσης.

Η LoA από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπρεπε να εγκριθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και επρόκειτο να φτάσει στην Ελλάδα μετά τις 29 Δεκεμβρίου.

Το θέμα των Black Hawk, όπως και των F-35, αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά της Κρήτης, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψη.

Έχοντας λάβει τη LoA, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει πλέον στην αγορά στο πλαίσιο της επανεκτίμησης και ιεράρχησης του προγράμματος που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας.

Όσον αφορά τα πολεμικά ελικόπτερα Black Hawk, η ανάγκη για ένα νέο ελικόπτερο που θα αντικαταστήσει το γερασμένο και πλέον ακατάλληλο Huey είναι σαφής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παράδοση των ελικοπτέρων MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα πιστοποίησης για τρία από τα επτά ελικόπτερα και αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments