Πολιτική

Τι κομίζει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Τι κομίζει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: [359436] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ Α. ΜΠΛΙΝΚΕΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η συνάντηση Μπλίνκεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πρωθυπουργική κατοικία στα Χανιά της Κρήτης.

Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκρν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Εξωτερικών Άννα Μαρία Μπούρα και την ειδική σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα διεθνούς πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας Αριστοτέλεια Περόνη.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν για “λίγες ώρες” στην Ελλάδα αποκτά διάσταση, δεδομένου ότι η Αθήνα ανέκαθεν τόνιζε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και την ευρύτερη ανάπτυξη στην περιοχή. Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η είδηση της άφιξης του Μπλίνκεν φέρνει εικασίες για διάλογο σχετικά με ευρύτερες διπλωματικές διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με την πολιτική της Άγκυρας.

Για τις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πει η Τουρκία “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Άγκυρας για την προμήθεια νέων F-16 και την αναβάθμιση παλαιότερων F-16.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει μια γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις της Ελλάδας για τα F-35 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτω από το νερό. Η απάντηση, η οποία επρόκειτο να φθάσει στην Αθήνα πριν από τις εκλογές, συνδέεται με τις τουρκικές εκλογές και αναμένεται ακόμη να διασφαλίσει την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αίτημα περιμένει μόνο την επίσημη έγκριση για να σταλεί τελικά η LoA στην Αθήνα, αλλά για άλλη μια φορά φαίνεται ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, έστω και υποβρυχίως, χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να φτάσει στην Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments