Πολιτική

ΝΔ: Στον αστερισμό της ευρωκάλπης

ΝΔ: Στον αστερισμό της ευρωκάλπης

Πηγή Φωτογραφίας: Dub.uu.nl

Σε τροχιά ευρωεκλογών αρχίζει να κινούνται Πειραιώς και Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ των “στοχευμένων διορθωτικών παρεμβάσεων” σε τομείς στους οποίους θεωρεί πως εντοπίστηκε αδράνεια ή δυσλειτουργία και όχι υπέρ ενός πλήρους και δομικού ανασχηματισμού. Σε αυτά τα πρώτα του βήματα για το νέο έτος, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις στη σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας. Με τον τρόπο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε τα κομμάτια του παζλ της Ηρώδου Αττικού, ξεκινώντας από το μεγάλο στοίχημα του 2024 και καταλήγοντας στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του παραγόμενου έργου, με άμεση αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από μια διπλή προσέγγιση “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού” και μεταρρυθμίσεων. Η προσοχή στρέφεται πλέον στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εκεί, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα στους συνεργάτες του να πατήσουν το γκάζι, καθώς τα μεγάλα ορόσημα του τρέχοντος έτους απέχουν πολύ από το να τελειώσουν. Και αυτό δεν είναι άλλο από την κάλπη των ευρωεκλογών.

Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κατά τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος “επιβεβαίωση της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου”, μετατρέπονται στις μεγάλες κυβερνητικές και κομματικές επιθυμίες και στοχεύσεις όσον αφορά τη μάχη για την ανάδειξη των επόμενων εκπροσώπων μας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού σε Αττική και περιφέρειες εν όψει των ευρωεκλογών θα αποτελέσει την επόμενη πρόκληση για το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς, ενώ ακόμα ένα σημαντικό εσωτερικό ραντεβού για την κεντροδεξιά παράταξη είναι αυτό που σχετίζεται με το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του. Οι ημερομηνίες των προσυνεδρίων αναμένεται να αποφασιστούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ σε αυτά τα προσυνέδρια θα δίνει το “παρών” και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στο μέτωπο των ευρωεκλογών, οι κυβερνητικές και κομματικές δομές εισέρχονται σταδιακά στο προεκλογικό περιβάλλον. Από τη μία πλευρά, οι μηχανισμοί του κυβερνώντος κόμματος καλούνται εκ των πραγμάτων να διατηρήσουν την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας και να επιτρέψουν στη χώρα να συνεχίσει την πορεία προόδου στην οποία βρίσκεται σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα πρέπει να εκλέξει μια ηγεσία με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό στο Ευρωκοινοβούλιο και να ενισχύσει τη φωνή των πολιτών.

Η απάντηση και στα δύο είναι μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα ενισχύσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα και θα αποτρέψει κάθε αμφισβήτηση της ανοδικής πορείας της χώρας και της Νέας Δημοκρατίας.  Σε κάθε περίπτωση, καθώς το κυβερνών οικοσύστημα κοντεύει να συμπληρώσει επτά μήνες στην εξουσία, δύο γεγονότα ξεχωρίζουν. Πρώτον, ο χρόνος που απομένει μέχρι την σημαντική ψηφοφορία της 9ης Ιουνίου, είναι σύντομος και πυκνός όσον αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων που θα αφήσουν κοινωνικό αποτύπωμα. Δεύτερον, οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν αν η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πορεύεται ως σαφώς κυρίαρχη πολιτική δύναμη, όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου.

Οι απαντήσεις που θα δώσει η κυβερνητική πλειοψηφία σε  καίρια θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, με σοβαρότερο την ακρίβεια στα τρόφιμα,  συνιστά τη “γέφυρα” για την επιβεβαίωση ή όχι της ασκούμενης στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, η Ηρώδου Αττικού και η Πειραιώς θα κληθούν να αποκρυπτογραφήσουν μια πίστα που παίζει και αυτή, με τη σειρά της, τον δικό της ρόλο. Πρόκειται για το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει έντονο το στοιχείο της χαλαρής ή τιμωρητικής ψήφου. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώνονται τα σήματα του πρωθυπουργού για τις μεγάλες προτεραιότητες της νέας χρονιάς.. Από την υλοποίηση των διαρθρωτικών τομών, αλλά και τις λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας, θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τις αποφάσεις για τις υποψηφιότητες, αναμένεται να δείξει και πάλι την οδό της διεύρυνσης και να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο ακροατήριο, μέσα από επιλογές που θα προέρχονται από τους χώρους του τόσο του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου, όσο και της λαϊκής και πατριωτικής Δεξιάς. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments