Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το δάνειο Κασσελάκη εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις

ΣΥΡΙΖΑ: Το δάνειο Κασσελάκη εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις

Πηγή Φωτογραφίας: [365927] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟ DIGITAL ECONOMY FORUM 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ενδοκομματική ταραχή συνεχίζει να φέρνει η "διευκόλυνση" Κασσελάκη.

Το νέο έτος ξεκινάει πολύ διαφορετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ: μετά από οδυνηρές ήττες και αλλαγές στην ηγεσία στα τέλη του 2023, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται αντιμέτωπο με τεκτονικές αλλαγές. Τόσο η χρηματοδότηση του Στέφανου Κασσελάκη προς τα κομματικά ΜΜΕ για την πληρωμή των δώρων των Χριστουγέννων όσο και η στάση του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Το δάνειο, που συζητήθηκε στα αριστερά πηγαδάκια των εορταστικών τραπεζιών, δεν αποτελεί τυπικό θέμα (διότι δεν δόθηκε στο κόμμα, αλλά στην ανώνυμη εταιρεία που διαχειρίζεται τα κομματικά ΜΜΕ), αλλά εγείρει πολιτικά ζητήματα. Κι αυτό γιατί αποκαλύπτει την οικονομικά δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει η εφημερίδα Αυγή και ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο και ανοίγει το ερώτημα αν και κατά πόσο ο Πρόεδρος είναι σε θέση να πληρώνει από την τσέπη του για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στηρίζουν τις κομματικές δομές και κατ’ επέκταση τον ίδιο.

Η «διευκόλυνση» Κασσελάκη δημιούργησε, παράλληλα, νέες κόντρες με τη Νέα Αριστερά (οι βουλευτές της οποίας, ανάμεσά τους και δύο πρώην γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά κατηγορήθηκαν για τα άδεια ταμεία), αλλά κυρίως διεύρυνε την απόσταση με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από το περιβάλλον του οποίου έγινε από νωρίς σαφές πως επί ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστούσε πουθενά, ενώ το δάνειο για το κτίριο της Κουμουνδούρου έχει αποπληρωθεί στο σύνολό του μερικά χρόνια νωρίτερα.

Μάλιστα, πέρα από την προεκλογική εκστρατεία του καλοκαιριού με τη διπλή ψήφο, το μεγαλύτερο βάρος λέγεται ότι προέκυψε από την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να ξημερώσει η νύχτα για να ξεκινήσει η σοβαρή πολιτική δουλειά για το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγους μήνες μετά τη σοβαρή διάσπαση, και να αποφασιστεί η πολιτική ατζέντα που θα προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. 

Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ της ΚΟΕΣ και της Επιτροπής Θέσεων έχουν ήδη γίνει πριν από τις γιορτές και, παράλληλα, η δεξαμενή σκέψης θα αρχίσει να εργάζεται υπό τη γενική εποπτεία της Διάνας Βουτυράκου στην προσυνεδριακή διαδικασία.

Στην παρούσα φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην “πατριωτική αριστερά” και την ατζέντα της ασφάλειας προκειμένου να μην χάσει άλλες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές, ελπίζοντας σε μια πιθανή κεντροαριστερή βάση στήριξης και να προσεγγίσει ένα περισσότερο κεντρώο ακροατήριο από αυτό στο οποίο παραδοσιακά απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, στην Κουμουνδούρου θέλουν να ενσωματώσουν νέους ανθρώπους από τη βάση στα ηγετικά κλιμάκια και όργανα του κόμματος, αλλά και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των ομογενών. Όπως αποκάλυψε από τις ΗΠΑ ο Κασσελάκης («Εθνικός Κήρυκας»), ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει σχετική πρόταση για τους ομογενείς, στην οποία θα προβλέπεται η δημιουργία εδρών για την Ομογένεια «με άμεσο δικαίωμα εκλέγεσθαι – και όχι μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments