Οικονομία

ΑΑΔΕ: Μέσω εφαρμογής υποβάλλονται οι εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων

ΑΑΔΕ: Μέσω εφαρμογής υποβάλλονται οι εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Αλλαγές για την διευκόλυνση των πολιτών

Ακόμα πιο εύκολες διαδικασίες καθιερώνει η ΑΑΔΕ για τις αγοραπωλησίες ακινήτων ενεργοποιώντας την ηλεκτρονική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης οι οποίες μέχρι σήμερα υποβάλλονται στην εφορία και ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους.

Όπως ορίζεται στη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY» μπορούν να υποβάλλονται οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Εκτός από τις τροποποιητικές δηλώσεις μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY» της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου για τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία, για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους πλην των συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης ή τροποποίησης σύστασης οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, εξώνησης, διόρθωσης, επανάληψης ή ακύρωσης συμβολαίου. Επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία. Διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία. Πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου. Μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου. Σύνταξη οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε αυτό με επαχθή αιτία, σε εκτέλεση προσυμφώνου, εφόσον το συμβόλαιο συντάσσεται μέσα σε δύο χρόνια από την κατάρτιση του προσυμφώνου. Αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων Δηλώσεις για τη ματαίωση σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Χειρόγραφες δηλώσεις

Οι δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, υποβάλλονται είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου».

Ηλεκτρονικές δηλώσεις

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2023 καταγράφουν αύξηση κατά 73,5% των ψηφιακών δηλώσεων (396.755 δηλώσεις) και κατά 64% των φόρων που βεβαιώθηκαν ψηφιακά και ανήλθαν σε 601, 3 εκ ευρώ. Παράλληλα σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων δηλαδή το 60% των δηλώσεων Ε9 εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myPROPERTY ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων και καταργήθηκαν πιστοποιητικά που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments