Πολιτική

Η Ελλάδα πιο κοντά στα F-35

Η Ελλάδα πιο κοντά στα F-35

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi,Στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού με τον Άντονι Μπλίνκεν, η οποία επιβεβαίωσε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Άμεσες αναμένονται οι εξελίξεις για την προμήθεια των F-35.

Στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού με τον Άντονι Μπλίνκεν, η οποία επιβεβαίωσε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το ιστορικά υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ, η προσοχή επικεντρώθηκε στις άμεσες εξελίξεις σχετικά με την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας έχει επικεντρωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά των F-35 θα πλαισιωθεί μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών στα Χανιά, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω την Ελλάδα αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο (μαζί με την προσθήκη των Ραφάλ, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη). “Κάναμε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας”, τόνισε, στην ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αναχώρηση του Άντονι Μπλίνκεν από την Κρήτη και με τον τρόπο αυτό αποτύπωσε (αν μη τι άλλο) το άμεσο των θετικών ειδήσεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα για το άνοιγμα της βεντάλιας, η οποία σχετίζεται με τη θωράκιση της χώρας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μετά τη δεύτερη επίσκεψη κορυφαίου διπλωματικού αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε λιγότερο από 12 μήνες, η Αθήνα αναμένει ότι περίπου στα τέλη του επόμενου μήνα ή τον Φεβρουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση θα διαβιβάσει το αίτημά μας σχετικά με την απόκτηση ενός +1 μαχητικού αεροσκάφους F-35. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο βήματα θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα βήματα είναι η αποστολή της επιστολής της Ουάσινκτον προς την Αθήνα όσον αφορά στην αποδοχή της προσφοράς της Ελλάδας. Αλλά και η αντίστοιχη αποστολή της επιστολής προς το αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου αυτό να ανάψει…πράσινο φως στο όλο πλαίσιο των συζητήσεων και της διαπραγμάτευσης σχετικά με την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς. Στόχος της ελληνικής πρωτεύουσας είναι το 2028 να έχουν προσγειωθεί επί ελληνικού εδάφους τα “αόρατα” F-35.

“Το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 κι εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16 και σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε το πρόγραμμα των F-35 που δεν είναι η Τουρκία και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16. Για να δούμε δηλαδή το τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτονόητα ότι θα μπορούμε να τα κάνουμε…Περιμένουμε θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα”, σημείωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει το σχετικό αίτημα και αναμένει την απάντηση, προκειμένου να εισέλθει στο…στο κλειστό κλαμπ. “Η Ελλάδα κατόρθωσε μέσα σε αυτά τα χρόνια να το κάνει. Η Τουρκία όχι… Δε θα αργήσει καθόλου αυτή η απάντηση”, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των σημαντικών εξελίξεων μέσα σε έναν…μικρό χρονικά ορίζοντα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments