Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η αγορά για τα F-35 – Τα επόμενα βήματα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η αγορά για τα F-35 – Τα επόμενα βήματα

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ Α. ΜΠΛΙΝΚΕΝ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)

Το επίσημο ελληνικό αίτημα είχε υπογραφεί και σταλεί στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2022 και η ελληνική πλευρά ζητούσε τότε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη και άλλα 20 υπό αίρεση.

Οι σχετικές διαδικασίες θα εκκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα προωθηθεί από το Λευκό Οίκο το ελληνικό αίτημα για την αγορά μίας συν μίας μοίρας F-35.

Το επίσημο ελληνικό αίτημα είχε υπογραφεί και σταλεί στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2022 και η ελληνική πλευρά ζητούσε τότε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη και άλλα 20 υπό αίρεση. Παρότι οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας είχαν σταδιακά μέσα στον επόμενο χρόνο υπογράψει τα σχετικά έγγραφα απέμεναν δύο πολύ σημαντικά βήματα για να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Αυτά θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με το πρώτο να αφορά την αποστολή της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αθήνα για την αποδοχή της προσφοράς και το δεύτερο την επιστολή προς το Κογκρέσο για να εγκρίνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης, κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Παρότι η αμερικανική ηγεσία ήταν από την αρχή θετική για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα η διαδικασία είχε καθυστερήσει σημαντικά από την προσπάθεια τήρησης ισορροπιών με την Τουρκία και το παζάρι που βρισκόταν σε εξέλιξη για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αγορά F-16 από την Άγκυρα, για τα οποία το Κογκρέσο δεν έχει ανάψει το πράσινο φως.

Η Αθήνα από την πλευρά της, λίγες ώρες πριν την άφιξη του κ. Μπλίνκεν στη Σούδα διεμήνυε ότι «δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών», ζητώντας να ξεκλειδώσουν άμεσα οι διαδικασίες για τα F-35 και η ενίσχυση της ελληνική αεροπορίας να μην είναι όμηρος του παζαριού με την Άγκυρα. Το όσα ειπώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών επιβεβαίωσαν το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος και εκφράστηκε η αμερικανική βούληση για να μπει τέλος στις καθυστερήσεις και όλα να τρέξουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. «Η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας την ανταπόκριση που υπήρχε από την πλευρά του κ. Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει το πρώτο F-35 αναμένεται να το παραλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία στην Αμερική το 2028 και μέχρι το 2033 – σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό – η Ελλάδα θα διαθέτει τα πρώτα 20 «αόρατα» και υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία, έρχονται να προστεθούν στα Ραφάλ που έχει ήδη προμηθευτεί η χώρα μας και μεταβάλλουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments