Πολιτική

Γάμος ομοφύλων: Ενάντια στα προγνωστικά

Γάμος ομοφύλων: Ενάντια στα προγνωστικά

Πηγή Φωτογραφίας: [365438] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός ανοίγει τον διάλογο, παρά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πυροδότησε μια έντονη συζήτηση εντός της κυβέρνησης, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και σε κοινωνικό επίπεδο για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο, που αποτελεί μείζον θέμα το τελευταίο διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τις αντιδράσεις και την απροθυμία της κοινής γνώμης και την επιφυλακτική στάση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να θέσει επί τάπητος το περιεχόμενο μιας ρύθμισης που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να διευκρινίσει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά την αναγνώριση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου και του δικαιώματος τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, δηλαδή, σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που έχει σήμερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα, που δεν είναι βιολογικός γονιός, ενώ θα μπορεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να υιοθετήσει παιδί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται στη χώρα από το 1946 σε μόνους άνδρες.

Το κύριο σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι ότι είναι προτιμότερο να υιοθετηθεί ένα παιδί υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου παρά να τοποθετηθεί σε ίδρυμα. Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός πρόκειται να αποσαφηνίσει πως η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης διαφέρει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η αντιπολίτευση, το οποίο προβλέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τα ομόφυλα ζευγάρια) και είναι σύμφωνη με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Πέραν της αποκατάστασης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, που είναι και η αφετηρία της ρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει να δώσει τον μέγιστο δυνατό απολογισμό του ζητήματος στη διάσταση των παιδιών, ιδίως των ζευγαριών που έχουν πλέον παιδιά, τα οποία ουσιαστικά “μένουν πίσω” από τις ισχύουσες διατάξεις. Το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι μόλις γίνει σαφές το σκεπτικό των πρωτοβουλιών που προωθούνται, θα αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες εστιάζουν κυρίως σε θέματα μητρότητας.

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αποσαφήνιση των ρυθμίσεων και στην επεξήγησή τους με τρόπο που να είναι πλήρως κατανοητός από την κοινή γνώμη, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με κομματική πειθαρχία ή σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ρυθμίσει το θέμα μέχρι το τέλος της τετραετίας του έχει αποτελέσει δύσκολο τοπίο για το Μέγαρο Μαξίμου, με εσωτερικές αντιδράσεις από υπουργούς και βουλευτές, αλλά η απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται ξεκάθαρη, να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments