Πολιτική

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης δεν είναι παρατηρητής της ακριβείας αλλά πρωθυπουργός μίας χώρας με ρεκόρ υπερκερδών

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης δεν είναι παρατηρητής της ακριβείας αλλά πρωθυπουργός μίας χώρας με ρεκόρ υπερκερδών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Συνολική απάντηση στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την ακρίβεια έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας δηκτικά ότι «Θέλω να τον πληροφορήσω ότι είναι πρωθυπουργός της χώρας περισσότερα από τεσσερισήμισι χρόνια, δεν είναι παρατηρητής».

Ζήτησε μέτρα για τα επιτόκια των τραπεζών

Συνολική απάντηση στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την ακρίβεια έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας δηκτικά ότι «Θέλω να τον πληροφορήσω ότι είναι πρωθυπουργός της χώρας περισσότερα από τεσσερισήμισι χρόνια, δεν είναι παρατηρητής».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε τις ανακοινώσεις του σήμερα για την ακρίβεια λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ότι ο πληθωρισμός απληστίας δεν θα γίνει ανεκτός. Μόνο ένας παρατηρητής θα μπορούσε να τοποθετείται με αυτή την ανεπάρκεια. Τι σημαίνει “δεν είναι ανεκτός” και “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”; Υπάρχουν στοιχεία, που ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ 2021 και 2022 πέντε κλάδοι της οικονομίας της χώρας, που είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, είχαν αύξηση κερδών 111%. Οι κλάδοι αυτοί είναι το πετρέλαιο, τα τρόφιμα, τα φάρμακα-απορρυπαντικά-καλλυντικά και οι μεταλλικές κατασκευές. Στην ίδια μελέτη φαίνεται ότι το EBITDA, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών έφθασαν στα 5,1 δισ. έναντι 2,4 δισ. που ήταν πριν από ένα χρόνο. ‘Αρα ο κ. Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός σε μία χώρα, στην οποία υπάρχει πληθωρισμός απληστίας εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι παρατηρητής να έρχεται εκ των υστέρων και να κάνει διαπιστώσεις».

Απέρριψε το επιχείρημα του πρωθυπουργού περί «εισαγόμενης ακρίβειας» λέγοντας: «Πως γίνεται να είναι εισαγόμενο το φαινόμενο και να υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τη Eurostat ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στο κόστος τηλεπικοινωνιών σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και στο γάλα, στα τυροκομικά; Με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό; Άρα εκτός από την εισαγόμενη ακρίβεια, που καταλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, υπάρχει και πληθωρισμός απληστίας που είναι από τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όταν τα δύο διυλιστήρια «έγραψαν» 3 δις κέρδη μόνο το 2022 αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί η Κυβέρνηση ως πολιτεία έχει μετοχές στα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια)».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση του φαινομένου της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας:

1) Να τεθεί όριο στο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική ρεύματος, το ζητάμε από το 2020, σε ποσοστό 5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει περιορισμός κέρδους και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

2) Να τεθεί όριο στο περιθώριο διύλισης. Παραπάνω από 8 δολάρια κέρδος το βαρέλι είναι αισχροκέρδεια. Έχουν φτάσει τα ελληνική διυλιστήρια μέχρι και 25 δολάρια περιθώριο διύλισης, δηλαδή κέρδος ανά βαρέλι. Ενώ τα 8 δολάρια το βαρέλι, όπως είχαν το 2019 εξασφαλίζει μία καλή κερδοφορία.

3) Να ληφθούν επιτέλους μέτρα για τα επιτόκια των τραπεζών. Δεν μπορεί η κα Λαγκάρντ να λέει ότι πρέπει να μειωθεί η ψαλίδα επιτοκίων και να έχουμε νέα επιτόκια χορηγήσεων δανείων στην Ελλάδα 6,25%. Και κάτι πρέπει να γίνει και με τις προμήθειες στις κάρτες. Υπήρξε μάλιστα και ένα πρόστιμο πρόσφατα στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υποστήριξε τέλος ότι «στο εύλογο ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέτει όρια στην κερδοσκοπία στο ρεύμα, στα πετρέλαια και στις τράπεζες, η απάντηση είναι γιατί συμμετέχει και η κυβέρνηση στην αισχροκέρδεια».

Για τη φημολογούμενη ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των ευρωσοσιαλιστών ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίασε «Είναι μία πολύ σοβαρή πρόταση, η οποία θα συζητηθεί συνολικά στο συνέδριο. Δεν την υποστηρίζω, θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερη η επιλογή ενίσχυσης και της ευρωομάδας της Αριστεράς, ώστε να έχουμε μία πιο αποτελεσματική συνεργασία της ισχυρής Αριστερά με τις ευρωομάδες των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων, που το έχουμε πράξει ήδη».

Γενικεύοντας υποστήριξε: «Η σοσιαλδημοκρατία δυστυχώς υπέκυψε στο παρελθόν σε λογικές λιτότητας, μνημονίων και υπερκερδών, λίγων εις βάρος των πολλών και ξέχασε το κοινωνικό κράτος. Και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Την Ελλάδα την έβγαλε από τα μνημόνια η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στο σύστημα εξουσίας της χώρας μας».

Για την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε: «με πολιτικούς όρους είναι πολύ σοβαρή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Γιατί θα επεξεργαστεί και θα ανακοινώσει την πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κοινωνία. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα επιβιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Είναι αν θα έχουμε μία προοδευτική παράταξη, μία αριστερή πρόταση για να βγούμε από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και στη πολιτική δεν συμμετέχουμε για τα συμφέροντα του κόμματος ή της καρέκλας μας αλλά για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να δώσει απαντήσεις στην κοινωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments