Πολιτική

Η τακτική Μητσοτάκη απέναντι στους διαφωνούντες

Η τακτική Μητσοτάκη απέναντι στους διαφωνούντες

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΒΑΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός "έδειξε" το δρόμο της αποχής.

Στην αρχή της συζήτησης για το γάμο μεταξύ ομοφύλων και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους της προτεινόμενης νομοθεσίας της κυβέρνησης και προσπάθησε να αναπτύξει τη συζήτηση σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, σε κοινωνικό επίπεδο, αν ένα από τα ομόφυλα ζευγάρια υιοθετήσει ένα παιδί και το παιδί μεγαλώνει ήδη στο σπίτι του ομόφυλου ζευγαριού, αλλά ο σύντροφος που υιοθετεί πεθάνει, το παιδί θα επιστρέψει σε ίδρυμα, διότι ο σύντροφος αυτός δεν έχει δικαιώματα. «Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν, με το να μη ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ», ανέφερε ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της ΝΔ.

 Κατά δεύτερον, πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν “ναι” στο νομοσχέδιο, αλλά τους προέτρεψε επίσης να απέχουν από την ψήφισή του στη Βουλή. Με το κάλεσμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει μια κατάσταση στην οποία η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα είναι διχασμένη, με μεγάλο αριθμό βουλευτών να καταψηφίζουν τις μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζει σθεναρά, αλλά και να διευκολύνει τον ίδιο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση της νομοθεσίας.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να τάσσονται κατά βάση υπέρ της ψήφισης. Και αυτό γιατί θεωρείται ότι διαρροές μπορεί να προέλθουν και από αυτά τα κόμματα ή ότι μπορεί να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία τροποποιώντας τη στάση τους σε κάθε ευκαιρία για να αποφύγουν τον κίνδυνο απόρριψης του νομοσχεδίου. Όπως σχολιάζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, η αποχή μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως “ελαφρυντικός παράγοντας” έναντι της στάσης των βουλευτών που δεν υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, σε επαφές με ορισμένους βουλευτές, τους ζητήθηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά όχι να κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις ή να επιχειρηματολογήσουν ενεργά κατά του νομοσχεδίου.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δώσει χρόνο για ανοιχτή συζήτηση, ιδίως για θέματα μητρότητας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι θεωρούνται καταρχήν αρνητικοί. Αν και υπάρχουν ζητήματα πειθαρχίας για τους υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε το θέμα αυτό με διαλλακτικό τόνο κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης. «Όταν κάποιος είναι υπουργός, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο», τόνισε. Επιπλέον, οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το αν οι υφυπουργοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι υπουργοί ή αν θα πρέπει να τους παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία τους έχει τοποθετήσει σε μια “γκρίζα ζώνη”. Ορισμένες πηγές πιστεύουν ότι αυτό ήταν πιθανώς σκόπιμο. Γιατί την επόμενη περίοδο όλοι θα κριθούν από τη στάση και τη συμπεριφορά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments