Πολιτική

Το νόημα των αλλαγών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το νόημα των αλλαγών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου. Ο κ. Χούπης συγκεντρώνει στρατιωτικά προσόντα και τεχνοκρατική επάρκεια.

Τεχνοκρατικό το προφίλ του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σαρωτικές ήταν οι αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τώρα η πρώτη προτεραιότητα θα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στους εξοπλισμούς. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε χθες με δήλωσή του πως «η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια. Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ένα Σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα».

Και όπως έχει τονίσει από την αρχή, όταν ανέλαβε το υπουργείο, στόχος του κ. Δένδια είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων, προσαρμοσμένος στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, είναι ένας στρατιωτικός απόλυτα εξειδικευμένος σε αυτά τα σύγχρονα δεδομένα, καθώς είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στα συστήματα μεταφοράς πληροφοριών.

Γνωρίζει πολύ καλά τα σύγχρονα δεδομένα που αναδύονται σήμερα στον τομέα της άμυνας, όπως φάνηκε στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι νέοι στρατιωτικοί έχουν προαχθεί στις χαμηλότερες βαθμίδες σε όλες τις υπηρεσίες, καθώς έχουν γίνει αλλαγές και στους τέσσερις αρχηγούς των επιτελείων και η νέα ηγεσία είναι τέσσερα χρόνια νεότερη από την προηγούμενη ηγεσία, δηλαδή από την τάξη των αποφοίτων του 1987. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν απόφοιτος του 1983.

Αναφορικά με τα άλλα επιτελεία, στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ενώ στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ ο μέχρι τώρα Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας και Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, μέχρι σήμερα Διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης.

Μετά από τις κρίσεις στα ανώτερα κλιμάκια του στρατεύματος, η πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η ιεράρχηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την ώρα που τα Rafale και τα F-16 Viper ενισχύουν πλέον την Πολεμική μας Αεροπορία και η κατασκευή των φρεγατών FDI Belharra βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο, αυτό που έχει μείνει πίσω είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Στόλου, αφού το πρόγραμμα των κορβετών που είχε εισηγηθεί το Πολεμικό Ναυτικό έχει «παγώσει» μέχρι νεωτέρας.

Μετά την κρίση του 2020 στο Αιγαίο, όταν οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είχαν φθάσει στο σημερινό τους επίπεδο, αυτό που έγινε σαφές ήταν η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ναυτικού στόλου, ο οποίος ήταν άνω των 40 ετών.

Όλα όμως δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν προχωράει, καθώς ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO έχει κολλήσει, ενώ την ίδια στιγμή είναι αναγκαίος και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και  η αντικατάσταση των παλαιότερων υποβρυχίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments