Γεωπολιτικά

Εκδηλώσεις για τις 100 ημέρες από την επίθεση της Χαμάς – Διαδηλωτές ζητούν παραίτηση Νετανιάχου

Εκδηλώσεις για τις 100 ημέρες από την επίθεση της Χαμάς – Διαδηλωτές ζητούν παραίτηση Νετανιάχου

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter @wearedissenters,Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά και τη νέα επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις πυροβολικού μαίνονται στην περιοχή al-Manar, νοτιοανατολικά της Χαν Γιουνίς, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και οι καταυλισμοί στο Bureij και στο Maghazi.

Σφοδρές συγκρούσεις και εκρήξεις αναφέρονται επίσης στην περιοχή του νοσοκομείου al-Aqsa στο Deir el-Balah, το οποίο έχει πλέον ξεμείνει από καύσιμα.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά και τη νέα επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

Χιλιάδες συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον σε διαμαρτυρίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το βασικό μήνυμα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι: «Βάλτε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός, σταματήστε να παρέχετε όπλα στους Ισραηλινούς στη συνεχιζόμενη επίθεσή τους εναντίον όσων βρίσκονται στη Γάζα».

Υπάρχει ένας βαθμός οργής και υπάρχει επίσης μεγάλη εχθρότητα προς το πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα σύμφωνα με το Al Jazeera οι παρευρισκόμενοι φωνάζουν: «Θα θυμόμαστε τον Νοέμβριο».

Το συγκεκριμένο σύνθημα αποτελεί μια αναφορά στις επερχόμενες εκλογές τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, και για τις οποίες το πλήθος είναι ανένδοτο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνησή του θα επωμιστούν το κόστος για ό,τι έκαναν και ό,τι βοήθησαν το Ισραήλ στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «σταματήστε τη χρηματοδότηση του απαρτχάιντ», ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι αναφέρθηκαν νεκροί μετά από αεροπορικές επιδρομές

Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα, Σάββατο δήλωσαν αξιωματούχοι στην περιοχή.

Βίντεο που δόθηκε από το τμήμα πολιτικής άμυνας της Γάζας έδειχνε διασώστες να ψάχνουν με φακό μέσα στα ερείπια ενός σπιτιού στην πόλη της Γάζας, αφού χτυπήθηκε από επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Από την επίθεση στο σπίτι στην περιοχή Νταράι σκοτώθηκαν συνολικά τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πολιτικής άμυνας Μαχμούντ Μπασάλ.

Ένα άλλο χτύπημα κοντά στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Οι σοροί των νεκρών, που προέρχονταν κυρίως από μια εκτοπισμένη οικογένεια από την κεντρική Γάζα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αμπού Γιουσέφ αλ Νατζάρ της πόλης, όπου τις είδε δημοσιογράφος του Associated Press.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς ανακοίνωσε ότι 135 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό του πολέμου σε 23.843.

Η καταμέτρηση δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων, αλλά το υπουργείο δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών του πολέμου ξεπέρασε τους 60.000.

ΟΗΕ: Οι «εκατό ημέρες» του πολέμου στη Γάζα είναι «μια κηλίδα στην ανθρωπότητα»

«Ο αριθμός των θανάτων σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, η καταστροφή» και «ο πόνος των τελευταίων 100 ημερών» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι «μια κηλίδα στην κοινή μας ανθρωπιά», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Έχουν περάσει εκατό ημέρες από τότε που ξεκίνησε αυτός ο καταστροφικός πόλεμος, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας ανθρώπους στη Γάζα, μετά από τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων οργανώσεν εναντίον του λαού στο Ισραήλ. Ήταν εκατό μέρες κακουχίας και αγωνίας για τους ομήρους και τις οικογένειές τους», σνέφερε  ο Φιλίπ Λαζαρινί σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ βρισκόταν σε παλαιστινιακό έδαφος.

Αυτό που περνά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας «είναι αφόρητο, με μια μάχη ενάντια στον χρόνο ενάντια στην πείνα», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση των παιδιών είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική. Θα χρειαστούν χρόνια για να θεραπευτεί μια ολόκληρη γενιά τραυματισμένων παιδιών», σημείωσε.

Ο Λαζαρινί ζήτησε επίσης να μείνουν μακριά από εμπόλεμες συγκρούσεις κτίρια όπως νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις της UNRWA. Αυτές οι υποδομές «δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται από κανένα μέρος για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε

Όπως είπε, 146 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η αστυνομία διέλυσε βίαια τους διαδηλωτές που μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν

Μια ομάδα Ισραηλινών που ζητούσαν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, νέες εκλογές και το τέλος της πρωθυπουργίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο  Αγαιλόν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη Haaretz η αστυνομία διαλύει βίαια τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές που βρίσκονται μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments