Nέα της αγοράς

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Αποτύπωσαν ανησυχίες μετά την συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το 2023

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Αποτύπωσαν ανησυχίες μετά την συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αποτύπωσαν τις ανησυχίες τους μετά την συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το 2023, αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ότι δεν εξετάζεται φέτος μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 1%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αποτύπωσαν τις ανησυχίες τους μετά την συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το 2023, αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ότι δεν εξετάζεται φέτος μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,39% στις 7.594 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,49% στις 16.622 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,72% στις 7.411 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Atos σημείωσε πτώση 14% αφού η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας προειδοποίησε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της θα ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τον αρχικό στόχο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ όρισε τον Paul Saleh ως νέο της. γενικός διευθυντής.

Οι αγορές επηρεάστηκαν όμως καθώς η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία. «Η συνολική οικονομική ανάπτυξη υποχώρησε στη Γερμανία το 2023 σε ένα περιβάλλον που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ruth Brand.

Ο Brand είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός, τα αυξανόμενα επιτόκια και η ασθενέστερη εγχώρια και ξένη ζήτηση επιβαρύνουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και σημείωσε ότι το ΑΕΠ ήταν 0,7% υψηλότερο από το 2019, πριν από την πανδημία.

Παρόλα αυτά, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Robert Holzmann, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αψηφήσει τις προσδοκίες της αγοράς και να καθυστερήσει την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μιλήσουμε ακόμη για περικοπές, γιατί δεν πρέπει να το συζητάμε. Όλα όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε ίσως να μην προβλέπω καμία περικοπή φέτος», ανέφερε.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ, Eurostat, στην τελευταία έκθεσή της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 0,2% τον ίδιο μήνα.

Ετησίως, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,8% στη ζώνη του ευρώ και 5,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η παραγωγή ενέργειας και τα μη διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,9% και 1,2% τον Νοέμβριο, αντίστοιχα, τα διαρκή αγαθά, τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα ενδιάμεσα αγαθά παρουσίασαν μηνιαία μείωση 2%, 0,8% και 0,6% αντίστοιχα. Ανά χώρα, η πιο σημαντική πτώση σημειώθηκε στην Ελλάδα, με πτώση 4,1%, και η μεγαλύτερη επέκταση σημειώθηκε στη Δανία, με 9,1%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγήκαν μπροστά οι «δυνατοί», κράτησε το θετικό πρόσημο

Σε «δυνατά» χέρια βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών των προηγούμενων ημερών, βρήκε τις στηρίξεις για τα επίπεδα των 1.350 μονάδων, κρατώντας σε εσωτερικό επίπεδο τις διορθώσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 1.353,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.344,98 μονάδων (-0,57%) και 1.354,71 μονάδων (+0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 527 χιλ. τεμάχια αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 3.286,84 μονάδες, ενώ στο +0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.255,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 1.044,49 μονάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments