Nέα της αγοράς

Με απώλειες «μπήκαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να κοιτάζουν στο Νταβός

Με απώλειες «μπήκαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να κοιτάζουν στο Νταβός

Πηγή Φωτογραφίας: bankwars.gr, Οι επενδυτές πήραν ήδη στα χέρια τους την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του WEF, και οποία χαρακτηρίζει το 2024 ως μία χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα κυρίως από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι επενδυτές πήραν ήδη στα χέρια τους την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο

Με απώλειες «μπήκαν» στην Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός που άνοιξε τις πύλες του και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, ενώ πραγματοποιείται «μέσα στο πιο περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες», όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος Μπόργκε Μπρέντε.

Οι επενδυτές πήραν ήδη στα χέρια τους την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του WEF, και οποία χαρακτηρίζει το 2024 ως μία χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα κυρίως από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο αρνητικό τέμπο, ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, που υπογράμμισε πως οι πολυπόθητες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να μην λάβουν καν χώρα το 2024. Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις αναλυτών και επενδυτών για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας αποσαφήνισε πως «φοβάμαι ότι φεύγοντας από το Νταβός, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα είναι βαθιά απογοητευμένοι». «Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: «δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments