Πολιτική

Κεραμέως: Ενδυναμωμένη η ΝΔ από τον διάλογο για την ισότητα στον γάμο

Κεραμέως: Ενδυναμωμένη η ΝΔ από τον διάλογο για την ισότητα στον γάμο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Υπέρ του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τον δημόσιο διάλογο, τάχθηκε εκ νέου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

Υπέρ του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τον δημόσιο διάλογο, τάχθηκε εκ νέου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

Υπέρ του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τον δημόσιο διάλογο, τάχθηκε εκ νέου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας την Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως μια «πρωτοβουλία για την ισότητα στο γάμο».

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει εξαγγελθεί προ των εκλογών και πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την ισότητα στο γάμο. Όσο αυτό δεν έχει θεσμοθετηθεί, δεν έχουμε διασφαλίσει την ισότητα στον γάμο. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν διάφορες πρακτικές δυσκολίες γι’ αυτό. Εγώ προσωπικά ήδη από το 2017-18 είχα ταχθεί υπέρ και του συμφώνου συμβίωσης και της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Κατανοώ πλήρως την αγωνία και ενδεχομένως τους προβληματισμούς που μπορεί να έχουν συνάδελφοί μας», δήλωσε.

Εκτενέστατος βαθύς διάλογος – Η ΝΔ βγαίνει ενδυναμωμένη από τη διαδικασία

Στη συνέχεια, η κα. Κεραμέως έφερε ως παράδειγμα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο υπουργείο Εσωτερικών:

«Έρχονται ομόφυλα ζευγάρια τα οποία είναι παντρεμένα στο εξωτερικό, φανταστείτε δύο πατεράδες, ο ένας είναι Έλληνας, ο άλλος Ισπανός, για να εγγράψουν το παιδί τους στο δημοτολόγιο. Το παιδί δεν μπορεί να εγγραφεί με δύο γονείς. Μπορεί μόνο με τον έναν. Αν κάτι πάθει ο ένας – δηλωμένος γονιός, το παιδί θα καταλήξει σε ίδρυμα. Κι αν ο βιολογικός γονιός δεν είναι Έλληνας το παιδί δεν θα πάρει ελληνική ιθαγένεια. Εγώ κατανοώ κάποιος συνάδελφος να έχει μια ιδεολογική αντίρρηση, δεν το συμμερίζομαι αλλά το σέβομαι. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ας σκεφτεί τα δικαιώματα των παιδιών. Αυτό το παιδί δεν θα έχει ίσα δικαιώματα με ένα άλλο παιδί. Αυτό νομίζω ότι τους πιο επιφυλακτικούς πρέπει να τους προβληματίσει».

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές διεργασίες για το συγκεκριμένο θέμα παρατήρησε ότι «τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας εκτενέστατος βαθύς διάλογος για αυτό το νομοσχέδιο. Το θεωρώ πολύ υγιές. Εκφράζονται όλοι, έχουν μελετήσει. Αυτό θα πει κοινοβουλευτισμός. Αυτό θα πει πραγματικά κοινοβουλευτική δημοκρατία να συμμετέχουν τόσο ενεργά όλοι οι βουλευτές. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία βγαίνει ενδυναμωμένη από όλη αυτή τη διαδικασία. Βλέπετε με τι μεθοδικότητα γίνεται αυτός ο διάλογος και πόσο αυξημένη συμμετοχή έχει».

Επιστολική ψήφος

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόνισε:

«Στόχος μας είναι πάντοτε να διευκολύνουμε το δικαίωμα άσκησης ψήφου. Αυτό κάναμε όταν το περασμένο καλοκαίρι, ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εστίασε στο να καταργηθούν όλοι οι νομικοί περιορισμοί που υπήρχαν τότε για τους Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίζουν.

Όμως παρέμεναν κάποιοι πρακτικοί περιορισμοί, δηλαδή παρότι είχαν πλέον και μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, εάν έπρεπε να πάρουν ένα αεροπλάνο για 3 ώρες και να πληρώσουν πάνω από 1.000 δολάρια για να πάνε να ψηφίσουν, καταλαβαίνετε ότι αυτό συνιστούσε ένα ισχυρότατο αντικίνητρο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ερχόμαστε με την επιστολική ψήφο, να απαλείψουμε και όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση ψήφου».

Η κα. Κεραμέως υπογράμμισε ότι εν έτει 2024, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχουν πλέον ούτε νομικά ούτε πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός υπογράμμισε ότι «η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα ωφελήσει ιδιαιτέρως κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, συμπολίτες με κινητικές δυσκολίες, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, μαθητές Γ’ Λυκείου, εποχικά εργαζόμενους»

Οι αιτήσεις για τους διοικητές νοσοκομείων ξεκινούν στις 22 Ιανουαρίου 

Τέλος, αναφορικά με την υλοποίηση του νόμου για τις διοικήσεις φορέων, η κα. Κεραμέως υπενθύμισε ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο και προέβλεπε δύο μήνες για την πρώτη πράξη που αφορά τα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στο νέο σύστημα.

Όπως επισήμανε, η πράξη εκδόθηκε στον έναν μήνα και πρόσθεσε: «Είχαμε υποσχεθεί ότι πριν το τέλος του χρόνου θα δημοσιευθεί η πρώτη προκήρυξη – και πράγματι δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη που αφορά στους επικεφαλής, τους διοικητές των ΥΠΕ – και αρχές του χρόνου δημοσιεύθηκε η προκήρυξη που αφορά στους διοικητές και αναπληρωτές των νοσοκομείων. Οι αιτήσεις για τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και οι αιτήσεις για τους διοικητές νοσοκομείων ξεκινούν στις 22 Ιανουαρίου με καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου».

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα τρέχουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για προκηρύξεις σε φορείς του δημοσίου. Θυμίζω ότι με τον νόμο αυτό αυξάνονται τα προσόντα που απαιτούνται για υποψηφίους για αυτές τις θέσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments