Nέα της αγοράς

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Προβλήματα ρευστότητας στις χώρες που δανείστηκαν πολλά χρήματα στην πανδημία

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Προβλήματα ρευστότητας στις χώρες που δανείστηκαν πολλά χρήματα στην πανδημία

Πηγή Φωτογραφίας: International Monetary Fund (IMF)/ pwonlyias.com

Ανησυχίες εκφράζει το ΔΝΤ ότι κάποιες χώρες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κρίσεις ρευστότητας.

Η Gita Gopinath , πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στο ΔΝΤ με έδρα την Ουάσινγκτον, είπε στη Francine Lacqua του Bloomberg Television την Τετάρτη στο Νταβός ότι θεωρεί αυτούς τους κινδύνους συγκεντρωμένους και όχι συστημικούς.

«Φέτος, ανησυχούμε περισσότερο για τα προβλήματα ρευστότητας. Πολλές χώρες δανείστηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ο οποίος τώρα πρέπει να αποπληρωθεί, επομένως πιστεύω ότι οι κίνδυνοι ρευστότητας είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε», είπε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Gita Gopinath, μιλώντας στο Bloomberg από το Νταβός. Εκτίμησε, πάντως, ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι εστιασμένοι σε κάποιες χώρες και όχι συστημικοί.

Η πανδημία του κορονοϊού και η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν δημοσιονομική χαλάρωση σε πολλές χώρες, καθώς οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τώρα, οι κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό τον υψηλό δανεισμό σε μία περίοδο υψηλών επιτοκίων, στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Τα χρέη είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αυτό που με ανησυχεί πέρα από αυτό είναι ότι έχουμε προβλέψει δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία θα είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία», σημείωσε η Gopinath.

Υπάρχει επίσης μια συνέπεια της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής επέκτασης στην Ουάσιγκτον που έχει επιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό, είπε.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης για τις ευρείες συνέπειες της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας, προφανώς, καθώς είναι μία από τις χώρες που παράγουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, αλλά όταν ρίχνεις τόσο πολλά ομόλογα στην αγορά, μπορεί να ασκήσει πιέσεις σε άλλα είδη χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει επιπτώσεις για τις αναδυόμενες χώρες», εξήγησε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments