Πολιτική

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Πηγή Φωτογραφίας: [355297] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ "ΣΧΙΣΤΟ - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αντιδράσεις καταγράφονται στις γραμμές της Ιεραρχίας.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Το Υπουργικό Συμβούλιο, που αρχικά είχε “κλειδώσει” για τις 30 Ιανουαρίου, είναι πιθανό να ξεκλειδώσει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει μια καθοριστική απόφαση μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα οδεύει προς επιτάχυνση, καθώς οι τριβές με σκεπτικιστές και προβληματισμένους παράγοντες θα συνεχιστούν αν δεν δημοσιευτούν οι τελικές ρήτρες. Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας εντείνονται μέρα με τη μέρα, με φωνές που είχαν αρχίσει να δυναμώνουν να ζητούν δημοσίως μια σαφέστερη διατύπωση της αρνητικής θέσης της Εκκλησίας.

Οι εξελίξεις στην περίπτωση της Εκκλησίας θεωρούνται δεδομένες για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η Ιερά Σύνοδος υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μοναδικό θέμα συζήτησης: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».

Σε κυβερνητικό επίπεδο, αφότου ολοκληρώθηκαν συνολικά 6 ώρες μαζικής διαβούλευσης στην έδρα της ΝΔ στην Πειραιώς για τις προβλέψεις του νόμου και με ζητούμενο των επιτελών του Μαξίμου και του κόμματος να εμπεδωθούν ήπιοι τόνοι, χωρίς εμπρηστικές δημόσιες τοποθετήσεις, κρίνεται ότι δεν υπάρχει κέρδος από τυχόν καθυστέρηση της διαδικασίας. Προς το παρόν ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός και επιστρέφει την Παρασκευή.

Την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για ένα επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan και στη συνέχεια στο Σικάγο για να επικοινωνήσει με τους ομογενείς σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα “παράθυρο” για τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναπόφευκτο ότι ο νόμος θα τεθεί αμέσως σε δημοψήφισμα και θα ψηφιστεί από τη Βουλή τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες το βράδυ για τη φημολογία ότι υπήρξε κατ’ ιδίαν συζήτηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου αφενός ότι «ο πρωθυπουργός συναντάται συχνά με τον Αρχιεπίσκοπο», αφετέρου ότι συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή έγινε προ δεκαημέρου αλλά όχι για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Πριν από δέκα ημέρες, πράγματι δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο στην πραγματικότητα και τότε το θέμα υπήρχε πλην όχι ακόμη στον δημόσιο διάλογο. Κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι τη συζήτηση απασχόλησαν θέματα που ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος είχε θίξει με επιστολή του στον πρωθυπουργό από τις 29 Δεκεμβρίου «πολύ πριν έρθει στο προσκήνιο το θέμα» του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: τη φοιτητική στέγη, την υπογεννητικότητα αλλά και την στέγη για τα νέα ζευγάρια.

“Σε επίπεδο γενικών αρχών για το θέμα αυτό, η θέση της κυβέρνησης και της Εκκλησίας έχει εκφραστεί δημοσίως”, ανέφεραν πηγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments