Πολιτική

Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ στην διευκόλυνση όλων των εκλογέων με επιστολική ψήφο

Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ στην διευκόλυνση όλων των εκλογέων με επιστολική ψήφο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Την διαφωνία τους με την οριζόντια διευκόλυνση των εκλογέων να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο εκφραζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα μόνο σε ειδικές κατηγορίες (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, φοιτητές, εποχικοί εργάτες) καθώς και σε όλους τους απόδημους

Την διαφωνία τους με την οριζόντια διευκόλυνση των εκλογέων να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο εκφραζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή καλούν την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μην επιτρέψει σε όλους τους εκλογείς εντός Επικράτειας να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο αλλά να δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα μόνο σε ειδικές κατηγορίες (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, φοιτητές, εποχικοί εργάτες) καθώς και σε όλους τους απόδημους.

Η τροπολογία έχει ως εξής: Θέμα: «Δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο από εντός Επικρατείας εκλογείς»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος αναγνωρίζει την παροχή της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο σε εκλογείς που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας ως σημαντική διευκόλυνση και άρση εμποδίων αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και, ως εκ τούτου, ως δικαιολογημένη εξαίρεση στην αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών σε όλη την Επικράτεια, αρχή που διέπει εξίσου και τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος. Από το πνεύμα της συνταγματικής αυτής διάταξης προκύπτει ότι η παροχή της δυνατότητας άσκησής του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο, ως κάμψη της αρχής της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών σε όλη την Επικράτεια, δεν μπορεί να χορηγείται γενικευμένα σε όλους τους εκλογείς, βάσει απλής επιλογής, διαφορετικά η τελευταία αυτή συνταγματική αρχή καθίσταται κενό γράμμα.

Ενόψει των ανωτέρω, προτείνουμε την τροποποίηση των άρθρων 6, 8 και 9 του νομοσχεδίου, ώστε η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο να χορηγείται μόνο ως διευκόλυνση στους εκτός Επικρατείας εκλογείς λόγω της απόστασής τους από τον τόπο που ψηφίζουν, καθώς και σε όσους εντός Επικρατείας εκλογείς κωλύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία για λόγους ηλικίας, αναπηρίας, υγείας, σπουδών ή εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Άρθρο 1

Στο άρθρο 6 του σχεδίου νόμου:

Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 μετά τη λέξη «υπάγονται» οι λέξεις «οι εκλογείς οι οποίοι επιλέγουν την επιστολική ψήφο ως μέσο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οι εκτός Επικρατείας εκλογείς και όσοι εντός Επικρατείας εκλογείς εμπίπτουν σε μία από τις κατηγορίες της παρ. 2 του άρθρου 8» και το άρθρο αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 6

Πεδίο εφαρμογής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 ν. 4648/2019

1. Στις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου για την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο υπάγονται οι εκτός Επικρατείας εκλογείς και όσοι εντός Επικρατείας εκλογείς εμπίπτουν σε μία από τις κατηγορίες της παρ. 2 του άρθρου 8. Το παρόν Κεφάλαιο ισχύει αποκλειστικά για τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ν. 4255/2014 (Α’ 11), καθώς και για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον ν. 4024/2011 (Α’ 220).

2. Η παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4648/2019 (Α’ 205), περί του πεδίου εφαρμογής του νόμου αυτού, τροποποιείται ως προς το πεδίο εφαρμογής του ν. 4648/2019 ο οποίος εφαρμόζεται μόνο κατά τις βουλευτικές εκλογές και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Εκλογείς οι οποίοι κατά την ημέρα των βουλευτικών εκλογών βρίσκονται εκτός της επικράτειας, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και με την επιφύλαξη του άρθρου 2».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments