Τεχνολογία

Οι μετοχές της Meta σημειώνουν ρεκόρ

Οι μετοχές της Meta σημειώνουν ρεκόρ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Woman holds smartphone with Meta logo in front of a displayed Facebook's new rebrand logo Meta in this illustration picture taken October 28, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η Meta κατέγραψε την Παρασκευή την υψηλότερη τιμή μετοχής όλων των εποχών

Του Derek Saul

Η Meta κατέγραψε την Παρασκευή την υψηλότερη τιμή μετοχής όλων των εποχών, ολοκληρώνοντας ενδεχομένως τη θεαματική ανάκαμψη του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο της εκ νέου εμπιστοσύνης της Wall Street στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει εστιάσει την προσοχή της εταιρείας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Οι μετοχές της Meta

Οι μετοχές της Meta αυξήθηκαν έως και 2,2% στα 384,36 δολάρια στις συναλλαγές της Παρασκευής, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό τους των 384,33 δολαρίων που είχε οριστεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Meta, η οποία ξεπέρασε επίσης την προηγούμενη υψηλή τιμή κλεισίματος της μετοχής της στα 382 δολάρια, κατέγραψε μια σημαντική ανάκαμψη από την κατάρρευση της μετοχής κατά 77% από το ζενίθ του 2021 στο ναδίρ του Νοεμβρίου 2022.

Η κατάρρευση του 2021-22, παρόλο που ήρθε την ώρα που η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η απειλή των υψηλότερων επιτοκίων βάρυναν ευρέως τις μετοχές τεχνολογίας, συνέπεσε κυρίως με την αλλαγή του ονόματος της Meta από το Facebook, προκειμένου να φανεί ότι το βάρος της εταιρείας μετατοπίζεται από το βασικό της προϊόν κοινωνικής δικτύωσης στο αγαπημένο “metaverse”, το έργο πάθους του Ζούκερμπεργκ για την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα.

Η ώθηση προς το metaverse αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανεπιθύμητη μεταξύ των επενδυτών, καθώς το τμήμα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας ανέφερε λειτουργικές ζημίες ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Όμως οι μετοχές της Meta ανέκαμψαν το 2023, καθώς ο Zuckerberg αναφέρθηκε για το “έτος αποτελεσματικότητας” της εταιρείας που σηματοδοτήθηκε από περισσότερες από 20.000 απολύσεις και μια προσπάθεια για την αύξηση των κερδών, μια διαδικασία που άρχισε να αποδίδει καρπούς στα αποτελέσματα της Meta, καθώς η εταιρεία έχει μόλις διανύσει το πιο κερδοφόρο τρίμηνο της ιστορίας της, αποκομίζοντας 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Ζούκερμπεργκ: H περιουσία του κατατάσσεται στην πέμπτη υψηλότερη παγκοσμίως

Η Meta αποτέλεσε τη δεύτερη καλύτερη απόδοση του S&P 500 το 2023, σημειώνοντας κέρδη σχεδόν 200%. Η κερδοφορία της ήρθε κατά τη διάρκεια ενός ευρέος ράλι για τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές και ο τεχνολογικά βαρύς δείκτης Nasdaq αυξήθηκε περισσότερο από 40% πέρυσι. Ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος κατέχει περίπου το 13% της εταιρείας, έγινε πολύ πλουσιότερος καθώς η μετοχή της Meta εκτινάχθηκε. Η καθαρή του περιουσία ύψους 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, όπως υπολογίζεται από το Forbes, είναι η πέμπτη υψηλότερη παγκοσμίως.

Ποια είναι η χρηματιστηριακή αξία της Meta;

Η Meta απέχει πλέον 2% από την επίτευξη κεφαλαιοποίησης 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Apple, η Microsoft, η Saudi Aramco, η Alphabet, η Amazon και η Nvidia είναι οι μόνες εταιρείες στον κόσμο που η αξία τους σήμερα ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία της Meta, που την Παρασκευή ανήλθε σε περίπου 985 δισεκατομμύρια δολάρια, την κατέστησε την έβδομη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Αναμένοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου

Η Meta θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και του έτους την 1η Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Meta θα παρουσιάσει την πιο κερδοφόρα χρονιά της, με ρεκόρ 72,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλεπόμενου EBITDA, σύμφωνα με την FactSet.

Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Πηγή: forbes.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments