Πολιτική

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς

Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ταχύτερα αποτελέσματα με ορίζοντα τις εκλογές.

Το Μαξίμου αναμένει ότι η κυβερνητική μηχανή θα κινηθεί ταχύτερα και τα αποτελέσματα των ενεργειών της θα είναι ορατά στην κοινωνία την άνοιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει τακτικά για αύξηση των ρυθμών της κυβέρνησης και μεγαλύτερες προσαρμογές στις συναντήσεις του με τους υπουργούς.

Αυτή τη φορά όμως υπάρχει στην πραγματικότητα… τελεσίγραφο τριών μηνών του πρωθυπουργού για μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ειδικά οι παρεμβάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια, καθώς και για τους νέους, τους οικογενειάρχες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν τεθεί στην πρώτη γραμμή της εντολής του Μητσοτάκη προς την ομάδα του. «Θέλω μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων» είπε συγκεκριμένα.

Κυβερνητικός παράγοντας παραδέχεται τρεις “δέσμες” αυστηρών προθεσμιών έως τα τέλη Απριλίου. Αυτές είναι: οι βασικές μεταρρυθμίσεις, οι πιο “προβληματικοί” τομείς της καθημερινότητας (η ακρίβεια είναι ο κανόνας, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών) και μια σειρά από οικονομικά και επενδυτικά ορόσημα. Οι πιέσεις του πρωθυπουργικού γραφείου προς το υπουργικό συμβούλιο είναι δύο ειδών: η προώθηση ώριμων σχεδίων και, κυρίως, η πρακτική εφαρμογή των ήδη θεσμοθετημένων ρυθμίσεων.

Αυτά έχουν να κάνουν με δύο καθοριστικούς σταθμούς, παραδέχονται πηγές με γνώση του παρασκηνιακού σχεδιασμού. Ο ένας είναι η αναμέτρηση στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου. Ο Μητσοτάκης θέλει κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου να τρέξει την καμπάνια με το σταθερό αφήγημα του «εκσυγχρονισμού παντού». Όμως όχι μόνο σε επίπεδο νέων δεσμεύσεων αλλά με συγκεκριμένο «περιεχόμενο». Ο άλλος κρίσιμος σταθμός είναι το κομματικό συνέδριο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αυτό έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο (κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα), ο οποίος συμπίπτει με την 50ή επέτειο από τη συγκρότηση της ΝΔ, οπότε αναμένεται συζήτηση για την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει ειδική αναφορά στις εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας που ενισχύουν το επιχείρημα ότι η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα ευρύ εκλογικό και κοινωνικό ακροατήριο.

Με λίγα λόγια στόχος εν όψει κομματικής σύναξης και εκλογικής αναμέτρησης είναι να εμπλουτίσει στο επόμενο τρίμηνο τη… λίστα πεπραγμένων (και συνεπώς τη ρητορική των γαλάζιων), απευθυνόμενος ιδίως προς το – απαιτητικό και λιγότερο κομματικά ταυτισμένο – κεντρώο ακροατήριο. Ετσι κι αλλιώς το Μαξίμου κρίνει ότι είναι ευνοϊκό το πολιτικό momentum για δραστικές αποφάσεις «στα μικρά και στα μεγάλα ζητήματα», τα οποία κατά την αποστροφή του Μητσοτάκη «ουσιαστικά διαμορφώνουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη».

Καθώς πλησιάζει η παραδοσιακά χαλαρή εκλογική διαδικασία, αυτό που ξορκίζεται στη σκέψη όλων είναι ένας πιο αργός ρυθμός και, ακόμη χειρότερα, η αναποτελεσματικότητα. Παρά τα προβλήματα, δημοσκοπικά, η αντιπολίτευση δεν κερδίζει τίποτα από τις επιμέρους “φθορές” στην εικόνα της κυβέρνησης και το χάσμα παραμένει ορθάνοιχτο. Εν τω μεταξύ, η γενική πεποίθηση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι οι αλλαγές που επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής των πολιτώνν μπορούν να αποτρέψουν την κυβέρνηση από το να φθείρει το αναντίρρητο πολιτικό της κεφάλαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments