Πολιτική

F-35: Τη Δευτέρα η επιστολή των ΗΠΑ,νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία

F-35: Τη Δευτέρα η επιστολή των ΗΠΑ,νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Στο «κλειστό κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν τα «αόρατα» μαχητικά F-35 ετοιμάζεται να μπει η Ελλάδα. Η αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης απάντησης στην Αθήνα για την πώληση των αεροσκαφών 5ης γενιάς αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Η Αθήνα βρίσκεται σε αναμονή εξελίξεων εντός των επόμενων ημερών ή ακόμα και ωρών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35

Στο «κλειστό κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν τα «αόρατα» μαχητικά F-35 ετοιμάζεται να μπει η Ελλάδα. Η αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης απάντησης στην Αθήνα για την πώληση των αεροσκαφών 5ης γενιάς αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Η Αθήνα βρίσκεται σε αναμονή εξελίξεων εντός των επόμενων ημερών ή ακόμα και ωρών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, μια κίνηση που αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων, αλλά και αποτυπώνει το υψηλότατο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το ένα σκέλος είναι αυτό που αφορά την απαντητική επιστολή των Αμερικανών στο ελληνικό αίτημα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Δευτέρα. Παράλληλα, θα σταλεί και στο Κογκρέσο και εφόσον εντός 14 ημερών δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της Σύμβασης.

Υπάρχει και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς αναμένεται και μια επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκτός της αποδοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, θα αποτυπώνεται η πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας.

Η μόνιμη σύνδεση των ελληνικών F-35 με τα τουρκικά F-16

Η αγορά του F-35, ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς stealth (μειωμένης παρατηρησιμότητας), και ιδίως τα όπλα που θα φέρει, είναι μια απόφαση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, καθώς πιστεύεται ότι θα προσφέρει σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα στη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής. Η LOA που αναμένεται από την Αθήνα περιλαμβάνει το κόστος του μαχητικού αεροσκάφους, της συντήρησης και υποστήριξης, καθώς και της εκπαίδευσης των πιλότων.

Ο τελικός αριθμός των αεροσκαφών που πρόκειται να αγοράσει η ελληνική πλευρά αναμένεται να καθοριστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν την απαντητική επιστολή, η οποία θα μπορούσε αρχικά να είναι 12 αντί για 20.

Άλλωστε, το κόστος και το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκαν τα τουρκικά F-16 ήταν δύο παράγοντες που απέτρεψαν την Αθήνα από το να προωθήσει την LOA και επέτρεψαν στη Σουηδία να την αξιολογήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments