Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τα F-35 στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τα  F-35 στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο χρόνος φαίνεται να μετρά αντίστροφα για μια σημαντική συμφωνία.

Η αντίστροφη μέτρηση για μια σημαντική συμφωνία που θα ενισχύει σημαντικά την ελληνική αποτρεπτική ισχύ με το πέρασμα της Πολεμικής Αεροπορίας στην εποχή των μαχητικών της πέμπτης γενιάς και με την παροχή δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει, καθώς επρόκειτο μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, (το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα) να φτάσει στο Κογκρέσο το notification για την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Έτσι ξεκινά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην πλήρη εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, σε συνδυασμό με την επιστολή δέσμευσης για την αμυντική συνεργασία και την ελληνική ασφάλεια που απέστειλε ο Α. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Καθοριστικής σημασίας, όμως, είναι το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ταυτόχρονα το πακέτο των F-16 προς την Τουρκία με τη δέσμευση να εγγυηθεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμαχικής χώρας.

Η Ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είναι σε πλήρη γνώση των χειρισμών που γίνονται, καθώς όλο αυτό το πακέτο συζητήθηκε και στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στα Χανιά όπου παρόντες ήταν και ο ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, και η ΥΦΥΠΕΞ Αλ.Παπαδοπούλου που έχουν αναλάβει και την ευθύνη των συνεννοήσεων με τους Αμερικανούς.

Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν μετά την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ύστερα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων και εκβιασμών, Εάν η ένταξη της Σουηδίας δεν εγκριθεί άμεσα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα προτείνει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και την αγορά 40 μαχητικών F-16 και 80 αναβαθμίσεων για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Το αίτημα της Τουρκίας για αναβαθμίσεις θα παραμείνει παγωμένο.

Αύριο ή την Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να αποστείλει δύο επιστολές: Μία στον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία θα περιγράφει, εκτός από τα F-35, τι άλλο θα λάβει η Αθήνα και μια επιστολή στο Κογκρέσο, με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα διασφαλίζει στους νομοθέτες ότι τα αμερικανικά F-16, αν δοθούν στην Τουρκία, δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων και θα χρησιμοποιούνται μόνο για νόμιμους στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, αναμένεται να αποσταλούν οι επίσημες ειδοποιήσεις του Κογκρέσου για τα F-16 και τα F-35, σχεδόν ταυτόχρονα.

Τις επόμενες ημέρες σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, θα αποσταλεί η απάντηση στο επίσημο αίτημα που έχει στείλει Αθήνα εδώ και πάρα πολύ καιρό για τα F-35, δηλαδή η λεγόμενη επιστολή αποδοχής, μετά την οποία αρχίζουν επισήμως και οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία πώλησης των μαχητικών στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments