Πολιτική

F-35: Αλλάζουν τον συσχετισμό δυνάμεων – Τι προβλέπει η συμφωνία [vid]

F-35: Αλλάζουν τον συσχετισμό δυνάμεων – Τι προβλέπει η συμφωνία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΣΚΗΣΗ "ΗΝΙΟΧΟΣ 2019" (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Η προσθήκη των F-35 στο οπλοστάσιο της χώρας μας, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Την απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο αναμένεται να δώσει η απόκτηση των πρώτων ζευγών υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, γέρνοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή υπέρ της Ελλάδας

Η προσθήκη των F-35 στο οπλοστάσιο της χώρας μας, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζει την γεωπολιτική της θέση και θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Ελλάδα με την προσθήκη των μαχητικών F-35 που ενέκρινε το αμερικανικό ΥΠΕΞ μαζί με το πρόσθετο δωρεάν πακέτο εξοπλισμών που περιλαμβάνει από μεταγωγικά C-130 και θωρακισμένα άρματα μάχης μέχρι φρεγάτες, αναδεικνύει την Ελλάδα σε ισχυρή αεροπορική δύναμη, ανώτερη της Τουρκίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα F35 και τα F16 είναι τεράστια καθώς «τα F-35 μας δίνουν στρατηγική υπεροχή και η ελληνική αεροπορία γίνεται μια από τις ισχυρότερες στην περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μαζί με το Ισραήλ», λέει μιλώντας στο OPΕΝ o Κων. Ιατρίδης, Πτέραρχος εν αποστρατεία και αμυντικός αναλυτής.

«Είναι ένα κινητό στρατηγείο και μπορεί να καθορίζει τις επιχειρήσεις μόνο του μεταφέροντας τις απειλές στα άλλα αεροσκάφη και να προσδιορίζει ποια απειλή είναι ποιο επικίνδυνη έτσι ώστε να την καταρρίπτουν ή να την αποφεύγουν», προσθέτει.

Το χρονοδιάγραμμα – Πότε θα προσγειωθούν στη χώρα

Αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 6 μήνες τότε στα μέσα του 2028, η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα πρώτα ζεύγη «αόρατων» αεροσκαφών F-35, τα οποία θα της δώσουν απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο.

Οι παραλαβές των υπερσύγχρονων αεροσκαφών θα συνεχιστούν μέχρι το 2035 στην περίπτωση που η Ελλάδα προκρίνει την προμήθεια 20 έως 24 αεροσκαφών, ενώ η πρώτη πολεμική Μοίρα F-35 αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 16 με 18 μήνες μετά την άφιξη των πρώτων μαχητικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments