Γεωπολιτικά

«Ο Μαντέλα θα χαμογελά στον τάφο του» με την απόφαση κατά του Ισραήλ για τη Γάζα

«Ο Μαντέλα θα χαμογελά στον τάφο του» με την απόφαση κατά του Ισραήλ για τη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: latitude91.fr/Journée mondiale de la justice internationale

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ σε απόφασή του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του» με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Ισραήλ, δήλωσε την Παρασκευή ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόναλντ Λαμόλα.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ σε απόφασή του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.

Το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται επί της προσφυγής αυτής καθαυτής της Νότιας Αφρικής, κατά συνέπεια, δεν κρίνει αν στοιχειοθετείται ότι το Ισραήλ διαπράττει όντως γενοκτονία στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά κρίνει αν τα επιχειρήματα της Πρετόριας είναι ευλογοφανή. Ωστόσο, το Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που δύναται να λάβει για να εμποδίσει πράξεις που μπορεί να αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί γενοκτονίας, η οποία θεσπίσθηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

«Πιστεύουμε ότι ο πρώην πρόεδρος Μαντέλα θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του ως ένας από τους υποστηρικτές της Σύμβασης περί Γενοκτονίας», είπε ο Λαμόλα στο Reuters στο περιθώριο συγκέντρωσης του κυβερνώντος κόμματος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Το ANC υπερασπίστηκε για χρόνια την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε όταν ο αγώνας του ενάντια στην καταπιεστική κυριαρχία της λευκής μειονότητας υποστηρίχθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

Έχει παρομοιάσει τις ενέργειες του Ισραήλ με τον αγώνα του ενάντια στο απαρτχάιντ, μια σύγκριση που απορρίπτει το Ισραήλ, το οποίο είπε ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας είναι «σε τεράστιο βαθμό διαστρεβλωμένοι».

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές».

Ο Λαμόλα τόνισε πως το γεγονός ότι η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη για το θέμα αυτό είναι μια πράξη θάρρους που υποκινήθηκε από την επιθυμία της Πρετόριας να υπερασπιστεί μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες.

«Είναι νίκη για το διεθνές δίκαιο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση σε κανένα μέρος του κόσμου και το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

ΗΠΑ Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκία-Ερντογάν Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στην εξής δήλωση μετά την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προς το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την είσοδο στην περιοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας:

«Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».

Γαλλία Η απόφαση που έλαβε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη Γάζα «ενισχύει την αποφασιστικότητα» της Γαλλίας να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι για το έγκλημα της γενοκτονίας, για το οποίο ορισμένες χώρες κατηγορούν το Ισραήλ, θα πρέπει «να αποδειχθεί η πρόθεση».

Στην απόφασή του, το ΔΠΔ καλεί το Ισραήλ «να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα» για να αποφευχθεί μια γενοκτονία στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να απαντά εάν η χώρα αυτή διαπράττει ή όχι ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι είναι «σημαντική» η «αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ» και χαιρετίζει το γεγονός ότι το ΔΠΔ, «όπως και η Γαλλία», ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Το Παρίσι επαναλαμβάνει επίσης ότι εργάζεται «για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασε ότι ελπίζει να εφαρμοστεί «πλήρως και αμέσως» η απόφαση του ΔΠΔ, με την οποία ζητείται επίσης από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments