Κόσμος

Είναι πιθανή μια απευθείας σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν;

Είναι πιθανή μια απευθείας σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν;

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ξανά στη ζώνη του πυρός.

Mέχρι πότε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν θα μπορούν να κρατήσουν τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην οδηγηθούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο; Και μέχρι πού φθάνει ο έλεγχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στους πληρεξουσίους της;

Εν μέσω της «θύελλας» που έσπειρε η Χαμάς με την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο φόβος ήταν ότι, αργά ή γρήγορα, σε μια από τις επιθέσεις των πληρεξουσίων του Ιράν θα σκοτώνονταν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας σκληρή απάντηση των ΗΠΑ και τότε η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα οι Ηνωμένες Πολιτείες μετρούν τώρα απώλειες από εχθρικά πυρά στη Μέση Ανατολή. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση με drone κατά αμερικανικής βάσης στη βόρειοδυτική Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία. Το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στην Ιορδανία αριθμεί 2.900 μέλη.

Είναι μία εξαιρετικά σοβαρή στιγμή για το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση Μπάιντεν (και δη σε προεκλογική περίοδο), με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί «υποστηριζόμενες από το Ιράν ριζοσπαστικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ», και να διαμηνύει ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν «στο χρόνο και με τον τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε».

Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, δεδομένου ότι από τη μία πλευρά δεν μπορούν να αφήσουν δίχως ικανή απάντηση το θάνατο στρατιωτών τους και ο Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις γι’ αυτό, αλλά από την άλλη δεν θέλουν να κλιμακώσουν περαιτέρω μία ήδη έκρυθμη κατάσταση. Αυτή είναι μία εξίσωση όμως που γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Δεν είναι σαφές γιατί η αεράμυνα απέτυχε να αναχαιτίσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε τα ξημερώματα της Κυριακής την αμερικανική βάση στην Ιορδανία και ως φαίνεται «σηκώθηκε» από τη Συρία. Τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 158 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών τους δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία δίχως στην πλειονότητά τους να έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή καταστροφές στις εγκαταστάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που εδώ και χρόνια προσπαθούν να απεμπλακούν από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται ξανά στη ζώνη του πυρός. Είχαν ήδη ένα σημαντικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, με πάνω από 30.000 στρατιώτες. Μετά την 7η Οκτωβρίου η Ουάσινγκτον ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία με περίπου 1.200 μέλη στρατιωτικού προσωπικού, χιλιάδες άλλους που υπηρετούν στα αεροπλανοφόρα και μια εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών περίπου 2.000 ατόμων.

Σε ορισμένες ζώνες, όπως το Ιράκ και τη Συρία, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ συμπίπτει με εκείνη του Ιράν και των συμμάχων του.

Η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι, αφού αρχικά αντιστάθηκε σε πιέσεις για δράση των ΗΠΑ απέναντι στα πιόνια του Ιράν στην Υεμένη, αποτελεί σαφή αλλαγή στρατηγικής. Το Ισραήλ έχει εντείνει, επίσης, τις επιθέσεις του κατά των πληρεξουσίων του ισλαμικού καθεστώτος, ιδίως στον Λίβανο και τη Συρία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βαδίζει επί ξυρού ακμής, μεταξύ αποτροπής και κλιμάκωσης, και οι συνεργάτες του παραδέχονται ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον.

Η Ριμ Μομτάζ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) παρατηρεί από πλευράς της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τώρα μία στρατηγική πρόκληση: «Πρέπει να αποκαταστήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να διασφαλίσουν το διεθνές εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, και παράλληλα να διασφαλίσουν ότι τα άλλα μέτωπα δεν θα κλιμακωθούν σε πραγματικό πόλεμο».

Μία ανάλογη «ισορροπία τρόμου» έχει φανεί ότι προσπαθεί να τηρήσει και το Ιράν, καθώς η υποδαύλιση των εντάσεων το ωφελεί μόνο μέχρι ενός σημείου. Εάν αυτές οι σχετικά χαμηλού επιπέδου συγκρούσεις κλιμακωθούν και εξελιχθούν τελικά σε ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή, θα επέφερε πλήγμα στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης» και θα προκαλούσε προβλήματα στο εσωτερικό του Ιράν, όπου το καθεστώς μόλις ένα χρόνο πριν κλυδωνιζόταν από κύμα διαδηλώσεων τις οποίες και κατέστειλε βίαια.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι μέχρι πού φθάνει ο έλεγχος του Ιράν στους πληρεξουσίους του και αν οι αρχηγοί τους είναι σε θέση να αντιληφθούν -και να μην παρερμηνεύσουν- τις αμερικανικές και ισραηλινές κόκκινες γραμμές. Το Ιράν θα μπορούσε να κινδυνεύει να παρασυρθεί από τους ίδιους τους πληρεξουσίους του.

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

18.06.2025 | 17:52

Φουντώνει η σεναριολογία για νέο κόμμα Σαμαρά

18.06.2025 | 17:43

Κωνσταντοπούλου: Τα ερωτήματα για τα Τέμπη είναι αμείλικτα και οι απαντήσεις αποστομωτικές

18.06.2025 | 17:30

Φάμελλος: Το καθεστώς Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει την αλήθεια για το δυστύχημα των Τεμπών

18.06.2025 | 17:26

Ο Τραμπ ζυγίζει τις πιθανότητες για χτυπήματα στο Ιράν

18.06.2025 | 17:15

Οι επιθέσεις του Ισραήλ δεν έπληξαν ούτε το πυρηνικό πρόγραμμα, ούτε τις φιλοδοξίες του Ιράν

18.06.2025 | 17:07

Τουρκία: Οι κίνδυνοι υπερτερούν των ευκαιριών καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν

18.06.2025 | 16:48

Έρχονται αυξήσεις ρεύματος - Τα μπλε μακράν τα συμφερότερα τιμολόγια

18.06.2025 | 16:36

Κάλας: Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα απέναντι σε NATO και ΕΕ

18.06.2025 | 16:20

Φαίη Σκορδά: Πανικός! Περιπέτεια έξω από το σπίτι της – «4 η ώρα ούρλιαζα!»

18.06.2025 | 01:55

Καληφώνη για Χρήστο Μάστορα: Έχουν πει πάνω από 50 φορές ότι χωρίσαμε, δεν ισχύει ότι παντρευόμαστε

18.06.2025 | 01:41

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: "Είμαι ερωτευμένη - Τα πράγματα πάνε καλά"

17.06.2025 | 23:13

Χριστίνα Μπόμπα για εξωσωματικές: Σε πιάνει απελπισία, είχα αρχίσει να σκέφτομαι πράγματα τρελά

17.06.2025 | 15:04

Ξέσπασμα Καρκά κατά Τσαρούχα: «Ξυλοκοπούσε πρώην συντρόφους του,τις κρατούσαν για να μην τον καταγγείλουν»

17.06.2025 | 01:27

Πετρουλάκη: Βλέπω γυναίκες να με συγκρίνουν με νεότερες, παρά το γεγονός ότι είμαι 54 και στην εμμηνόπαυση

17.06.2025 | 00:33

Γιώργος Παράσχος για τον καρκίνο: Αν είχα μπροστά μου τον Χριστό, θα του έλεγα να με αφήσει όπως είμαι

16.06.2025 | 14:39

Κέιτι Πέρι: Η κίνηση που "λύγισε" ακόμη και τους θαυμαστές της-«Μια μητέρα πρέπει να φροντίζει τα παιδιά της»

18.06.2025 | 17:26

Ο Τραμπ ζυγίζει τις πιθανότητες για χτυπήματα στο Ιράν

18.06.2025 | 17:15

Οι επιθέσεις του Ισραήλ δεν έπληξαν ούτε το πυρηνικό πρόγραμμα, ούτε τις φιλοδοξίες του Ιράν

18.06.2025 | 17:07

Τουρκία: Οι κίνδυνοι υπερτερούν των ευκαιριών καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν

17.06.2025 | 21:45

Πανικός σε Μόσχα και Πεκίνο εξαιτίας του Ιρανικού

17.06.2025 | 20:27

Ο Χαμενεΐ και οι άλλοι: Ποιος κυβερνά το Ιράν – Και πόσο εύκολο είναι να πέσει το καθεστώς;

17.06.2025 | 19:57

Μέση Ανατολή: Το πρώτο σχόλιο του Σι Τζινπίνγκ μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

17.06.2025 | 18:11

Ρωσία: «Το Ισραήλ δεν θέλει μεσολάβηση για τη σύγκρουση με το Ιράν»

17.06.2025 | 12:49

Τι συμβαίνει με τον Τραμπ; «Λάθος ο Μακρόν, δεν γυρίζω για το Ιράν»

MUST READ

Κόσμος

Ο Αλ Πατσίνο έγινε ο πρώτος αστέρας του κινηματογράφου που συναντά τον Πάπα Λέοντα

Ο 85χρονος σταρ συναντήθηκε με τον Ποντίφικα τη Δευτέρα, στο Βατικανό, ενώ βρίσκεται στην Ιταλία για τα γυρίσματα της ταινίας «Maserati: The Brothers», που αφηγείται την ιστορία των αδελφών Μαζεράτι.

17.06.2025 | 04:01

Κόσμος

Το Ισραήλ βομβάρδισε την κρατική τηλεόραση του Ιράν την ώρα που έκανε live μετάδοση [vid]

Tα κεντρικά γραφεία του ιρανικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα IRIB στην Τεχεράνη βομβάρδισαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

16.06.2025 | 19:13

Κόσμος

The Reef Star: Τι κάνουν τόσοι αστερίες σε μια αμμουδιά της Νίκαιας της Γαλλίας;

Το «The Reef Star» είναι ένα οικολογικό - αρχιτεκτονικό - εικαστικό project, που κάποια στιγμή θα βυθιστεί έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού στο Μαϊάμι.

16.06.2025 | 08:00

Κόσμος

Πρωτοπόροι της μουσικής βιομηχανίας βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην αντι-μεταναστευτική πολιτική

Μαρκ Ράφαλο, Γκλεν Κλόουζ, Moby στις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση Τραμπ – «Είστε σκουπίδια»

16.06.2025 | 07:20

Κόσμος

Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με φυγή μεταναστών

Η αύξηση στις απελάσεις -στόχος πρόσφατων επιχειρήσεων σε χώρους εργασίας που προκάλεσαν διαμαρτυρίες στο Λος Άντζελες και άλλες πόλεις- παίζει επίσης ρόλο. Μια καθαρή εκροή μεταναστών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, έναν κίνδυνο που οι οικονομολόγοι ήδη προβλέπουν λόγω των δασμολογικών πολιτικών του Τραμπ.

16.06.2025 | 06:34

Κοπεγχάγη: Η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής

Από τις 30 πόλεις της Δυτικής Ευρώπης και τις 25 της Βόρειας Αμερικής που αξιολογήθηκαν, μόνο μία — η Αθήνα — δεν πετυχαίνει την υψηλότερη βαθμίδα ποιότητας ζωής, δηλαδή βαθμολογία άνω του 80

Κοπεγχάγη: Η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής

Ιράν: Απειλές για "ιστορική" επίθεση - "Θα υπάρξει έκπληξη που ο κόσμος θα θυμάται για αιώνες"

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την επικίνδυνη κλιμάκωση στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς εντείνονται οι απειλές για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ιράν: Απειλές για “ιστορική” επίθεση – “Θα υπάρξει έκπληξη που ο κόσμος θα θυμάται για αιώνες”

Στη δίνη νέου σκανδάλου διαφθοράς ο Πέδρο Σάντσεθ - Έντονες πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Πολιτική καταιγίδα και εσωτερική αμφισβήτηση για τον Πέδρο Σάντσεθ - Ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του κατηγορείται για μίζες

Στη δίνη νέου σκανδάλου διαφθοράς ο Πέδρο Σάντσεθ – Έντονες πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Ο Αλ Πατσίνο έγινε ο πρώτος αστέρας του κινηματογράφου που συναντά τον Πάπα Λέοντα

Ο 85χρονος σταρ συναντήθηκε με τον Ποντίφικα τη Δευτέρα, στο Βατικανό, ενώ βρίσκεται στην Ιταλία για τα γυρίσματα της ταινίας «Maserati: The Brothers», που αφηγείται την ιστορία των αδελφών Μαζεράτι.

Ο Αλ Πατσίνο έγινε ο πρώτος αστέρας του κινηματογράφου που συναντά τον Πάπα Λέοντα

Άδωνις Γεωργιάδης: Στις 15 Ιουλίου ξεκινάει ο νέος αριθμός 1566 για κάθε απορία σχετικά με το ΕΣΥ [vid]

Στους 1.000 έφθασαν οι ενδιαφερόμενοι για τη διανομή φαρμάκων κατ΄οίκον, την τρίτη μόλις ημέρα λειτουργίας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στις 15 Ιουλίου ξεκινάει ο νέος αριθμός 1566 για κάθε απορία σχετικά με το ΕΣΥ [vid]

Μητσοτάκης σε Νίκο Παππά: Σιγά κύριε 13-0, καταδικαστήκατε από το Ειδικό Δικαστήριο, δεν θα μας δείρετε κιόλας

Ένταση στη Βουλή μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών

Μητσοτάκης σε Παππά: Σιγά κύριε 13-0, καταδικαστήκατε από το Ειδικό Δικαστήριο, δεν θα μας δείρετε κιόλας

Απάντηση Πετραλιά στον Παππά του ΣΥΡΙΖΑ: Να τι κερδίσαμε από την πρόωρη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέπτυξε σε απάντησή του στη Βουλή τα οφέλη από την αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου (Greek Loan Facility). Μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αποπληρώσει ποσό 21,3 δισ. ευρώ, ενώ έχει προβεί και στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Το υπολειπόμενο προσό των 31,6 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί πρόωρα έως το 2031 - μια δεκαετία νωρίτερα από την κανονική λήξη των δόσεων το 2041

Απάντηση Πετραλιά στον Παππά του ΣΥΡΙΖΑ: Να τι κερδίσαμε από την πρόωρη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους

Προανακριτική: Το κρίσιμο διακύβευμα της ψηφοφορίας

Σε μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, μετά τις καταγγελίες συγγενών θυμάτων για απειλές κατά της ζωής τους, θα δοκιμαστούν σήμερα η συνοχή της ΝΔ, η ικανότητα του Ν. Ανδρουλάκη να διακριθεί, η ανθεκτικότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τα όρια των αντισυστημικών συνεργασιών και η πολιτική επιρροή της Μαρίας Καρυστιανού

Προανακριτική: Το κρίσιμο διακύβευμα της ψηφοφορίας