Focus

Mεταγραφική βόμβα μεγατόνων: O Xάμιλτον μετακομίζει στη Ferrari αφήνοντας τη Μercedes

Mεταγραφική βόμβα μεγατόνων: O Xάμιλτον μετακομίζει στη Ferrari αφήνοντας τη Μercedes

Πηγή Φωτογραφίας: Lewis Hamilton - F1 Driver for Mercedes

O Χάμιλτον παίρνει και επισήμως «διαζύγιο» από τη Mercedes με σκοπό να ενταχθεί στην ομάδα της Ferrari

Με κάθε επισημότητα επιβεβαιώθηκε από τη Ferrari η απόκτηση του Βρετανού σταρ της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον για τη σεζόν 2025. Ο κορυφαίος οδηγός παίρνει έτσι «διαζύγιο» από τη Mercedes, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο στην καριέρα του με τη γερμανική ομάδα.

View this post on Instagram

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton)

«Η Mercedes είναι μέρος της ζωής μου από τότε που ήμουν 13 ετών», δήλωσε ο Χάμιλτον για την ιστορική μεταγραφή. «Είναι ένα μέρος όπου μεγάλωσα, οπότε η απόφαση να φύγω ήταν μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε ποτέ να πάρω. Όμως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω αυτό το βήμα και είμαι ενθουσιασμένος που θα αναλάβω μια νέα πρόκληση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «φλερτ» με τη Ferrari δεν είναι κάτι που προέκυψε τους τελευταίους μήνες. H Scuderia τον έχει βάλει πολλές φορές στο «στόχαστρο» τα προηγούμενα χρόνια. Ο Χάμιλτον, ωστόσο, δήλωνε μέχρι πριν μερικούς μήνες ότι παραμένει στη Mercedes.

Νωρίτερα σήμερα, τόσο ιταλικά ΜΜΕ όσο και το Sky Sport News μετέδωσαν ότι η Ferrari είναι έτοιμη να πυροδοτήσει τη «βόμβα» της συνεργασίας της με τον Λιούις Χάμιλτον. Η ιταλική ομάδα ανακοίνωσε επισήμως, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα κάνει δικό της τον Βρετανό πιλότο, ώστε να αποτελέσει αγωνιστικό δίδυμο με τον Λεκλέρκ από το 2025.

Ο πρόεδρος της Ferrari, Τζον Ελκαν, φέρεται να συναντήθηκε με τον Χάμιλτον τις προηγούμενες μέρες και να συζήτησαν την πιθανή συνεργασία τους, καθώς το συμβόλαιο του Βρετανού με τη Mercedes λήγει τον Δεκέμβριο του 2025.

Πριν από την υπογραφή του τρέχοντος διετούς συμβολαίου του (100 εκατ. λίρες) με τη Mercedes, ο Χάμιλτον είχε δηλώσει στο ESPN τον Μάιο του 2023 ότι θα ήταν «ψέμα» αν έλεγε ότι δεν είχε σκεφτεί ποτέ να τερματίσει την καριέρα του οπουδήποτε αλλού. «Σκεφτόμουν και παρακολουθούσα τους οδηγούς της Ferrari στις οθόνες στην πίστα και αναρωτιόμουν πώς θα ήταν να είσαι στα κόκκινα», πρόσθεσε. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι η Mercedes είναι το «σπίτι» του και ότι είναι ευτυχισμένος εκεί που βρίσκεται.

Η κίνηση του Χάμιλτον να πάει στη Ferrari βάζει τέλος σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία πολλών ετών με τη Mercedes. Ο Χάμιλτον κατέκτησε με τη Mercedes έξι παγκόσμιους τίτλους σε διάστημα επτά ετών από το 2014 έως το 2020. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει αγώνα από το 2021.

Στα 39 του πλέον χρόνια, παραμένει ο οδηγός με τα περισσότερα πρωταθλήματα μαζί με τον Μίκαελ Σουμάχερ (7), με τις περισσότερες νίκες (103), με τις περισσότερες pole positions (104) και με τα περισσότερα πλασαρίσματα στην πρώτη τριάδα(197) στην ιστορία της Formula 1.

Τι σημαίνει η μεταγραφή του Χάμιλτον

Για τον κόσμο της Formula 1, η κίνηση του Χάμιλτον να πάει στη Ferrari, προκαλεί παρόμοιο σοκ με εκείνο του 2013, όταν ο ίδιος επέλεξε να αφήσει τη McLaren για τη Mercedes. Εκείνη την περίοδο, πολλοί αμφισβήτησαν την απόφασή του, αλλά αποδείχθηκε εξαιρετικά ορθή με δεδομένη την κυριαρχία του ίδιου και της ομάδας του τα επόμενα χρόνια.

Το δέλεαρ της Ferrari, της πιο ιστορικής ομάδας της Formula 1, είναι βέβαια τεράστιο για τους περισσότερους οδηγούς. Μέχρι τώρα βέβαια, ο Χάμιλτον είχε δείξει ότι δεν τον ενδιέφερε μια μεταγραφή, καθώς είχε δηλώσει πολλές φορές ότι θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη Mercedes. Φαίνεται όμως ότι η ευκαιρία να περάσει τα τελευταία χρόνια της καριέρας του οδηγώντας για τη Ferrari μπορεί να είναι πολύ καλή για να την απορρίψει.

Πλέον, η Mercedes θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να ψάχνει τον αντικαταστάτη του Χάμιλτον προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική. Εκτός όμως του Φερνάντο Αλόνσο, του οποίου το συμβόλαιο με την Aston Martin λήγει αυτή τη σεζόν, κανένας από τους αναγνωρισμένους κορυφαίους οδηγούς δεν θα είναι διαθέσιμος να ενταχθεί στη Mercedes, στην οποία βρίσκεται ο Τζορτζ Ράσελ. Ο Μαξ Φερστάπεν έχει συμβόλαιο με τη Red Bull μέχρι το 2027, ο Λεκλέρκ είναι βέβαια δεσμευμένος στη Ferrari και ο Λάντο Νόρις μόλις υπέγραψε νέο συμβόλαιο στη McLaren.

Τα πιθανά κίνητρα πίσω από τη μεταγραφή

Ο Χάμιλτον, ο οποίος το 2021 έλαβε τον τίτλο του Σερ, θεωρείται από πολλούς ως «το μεγαλύτερο αστέρι» της Formula 1 και ως εκ τούτου το πλήγμα για τη Mercedes είναι μεγάλο. Η απόφασή του να φύγει, σύμφωνα με το BBC, αποτελεί τόσο μια ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, Φρέντερικ Βασέρ, όσο και το ακριβώς αντίθετο για την ομάδα της Mercedes.

Είναι αδύνατο επίσης να εξετάσει κανείς τους λόγους πίσω από τη μεταγραφή, χωρίς το γενικότερο πλαίσιο των τελευταίων ετών. Ο Χάμιλτον «πληγώθηκε» από τα γεγονότα του Γκραν Πρι του Αμπού Ντάμπι το 2021 όταν ηττήθηκε από τον Μαξ Φερστάπεν, λόγω φερόμενου λάθους του διευθυντή αγώνων της FIA, Μάικλ Μάσι.

Από τότε, η Red Bull έχει κυριαρχήσει στο άθλημα, με τον Χάμιλτον να καθοδηγείται από την επιθυμία να εκδικηθεί για την αδικία που βίωσε το 2021, ακόμα και αν δεν το έχει εκφράσει δημοσίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίστη του Χάμιλτον στη Mercedes για ανάκαμψη και αμφισβήτηση της Red Bull στις τελευταίες σεζόν, έχει κλονιστεί. Ισως λοιπόν έτσι να εξηγείται και η απόφασή του.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του πριν μερικά χρόνια να πάει στη Mercedes ήταν ορθή. Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι η αποχώρησή του τότε από τη McLaren έφερε και την πιο επιτυχημένη περίοδο που είχε ποτέ ομάδα και οδηγός της Formula 1. Μήπως λοιπόν τα κατάφερε και πάλι να κάνει τη σωστή επιλογή ή πήρε μια απόφαση για την οποία τελικά θα μετανιώσει;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments