Πολιτική

Μητσοτάκης: Τα 6 πρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών

Μητσοτάκης: Τα 6 πρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών

Πηγή Φωτογραφίας: [366932] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ποια μέτρα ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

Έξι μέτρα για τους αγρότες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του πρωθυπουργού» απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση: επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%,  ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, καθώς και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

Αναλυτικότερα, με το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης να ανέρχεται στα 150 εκατ ευρώ συν 82 εκ. ευρώ, είναι τα εξής:

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στo πλαίσιo της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.
  • Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

«Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σύρθηκε στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα από την πλημμύρα του Daniel, υπογραμμίζοντας πως είναι η τρίτη φορά που συζητάει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτήρισε τα θέματα για τον πρωτογενή τομέα, μείζονος σημασίας που δεν προσφέρονται για αντιπαραθέσεις και τόνισε πως επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση.

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια».

Αναγνώρισε ότι η Πολιτεία μπορεί να ήταν παρούσα, όχι χωρίς λάθη και καθυστερήσεις, όπως σημείωσε, αλλά με αυταπάρνηση στον πόλεμο με την κλιματική κρίση, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρη την κατάσταση στη Θεσσαλία από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Μιλάμε για μια τριπλή αρνητική συγκυρία στην Θεσσαλία και μάλιστα όταν η χώρα έβγαινε από τη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές έχοντας ήδη δώσει κεφάλαια για αποζημιώσεις και επιστρατεύοντας μηχανισμούς που ήταν ήδη καταπονημένοι Η πλημμύρα ως προς τον όγκο μόνο έχει καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, υπενθύμισε.

Εστιάζοντας στους αγρότες της Θεσσαλίας είπε ότι «προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρεψε η θεομηνία αυτή». Διευκρίνισε δε ότι «αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από ένα δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα».

Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις, συμπλήρωσε.

Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση απο ό,τι πριν την θεομηνία του Daniel, διαβεβαίωσε.

Πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις σε αρκετές περιοχές και ήδη δρομολογούνται με συμπράξεις κατασκευαστικών εταιρειών, επισημαίνοντας πως τα τελευταία έργα που έγιναν άντεξαν στη θεομηνία λόγω της υπερβολικής ποσότητας του νερού και πρέπει να πάψουν να κυκλοφορούν άλλα ψέματα.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος διαπραγματεύτηκε τη νέα ανακατανομή πόρων με την ΕΕ για να στηριχθούν οι υποδομές της Θεσσαλίας

«Θα έρθει στη βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των Υδάτων και θα ταράξει τα νερά, κάποιοι θα ξεβολευτούν, αλλά είναι μια τολμηρή μεταρρύθμιση, ενώ τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα για την ανάταξη της περιοχής της Θεσσαλίας», γνωστοποίησε.

Από την περιφέρεια για την πλήρη καταβολή της αρωγής έχουν καταβάλει ένας στους 7 αγρότες, είπε και σημείωσε «πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς να είμαστε τεκμηριωμένοι ότι θα δοθούν σε αυτούς που χρειάζονται» και κάλεσε όσους αγρότες επλήγησαν να προσέλθουν και να καταθέσουν τους φακέλους των δικαιολογητικών, ενώ πρόσθεσε πως μέχρι τώρα έχουν εισπράξει πάνω από 150 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις συνολικά μέχρι τώρα.

Ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων και υπενθύμισε πως  με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται 7ετης ρύθμισης στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πληγέντες. «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για 2 έτη και στη συνέχεια οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετίας», είπε.

Ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. Δηλαδή επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε.

Δώσαμε από τον ΕΛΓΑ 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες τα τελευταία 4 χρόνια εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από το στέρημα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε.

«Δεν θα έχουμε τυφλά αιτήματα και τζάμπα υποσχέσεις», ξεκαθάρισε και σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι εποχές των λεφτών έχουν περάσει».

«Δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει κανείς και τίποτα. Ο κ. Κασσελάκης δεν μου φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του αγροτικού τομέα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Ένας κατάλογος που εκστόμισε δεν μπορούσε να το δικαιολογήσει. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτρώσουν αλλά είναι σε λάθος εποχή», ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments