Τεχνολογία

Νέα εφαρμογή θα προβλέπει πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία στους σεισμούς

Νέα εφαρμογή θα προβλέπει πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία στους σεισμούς

Πηγή Φωτογραφίας: Με τον αγιασμό ξεκίνησε σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας η νέα σχολική χρονιά. Στιγμιότυπα από το 2ο Δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 *ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ* (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο χρήστης θα εισάγει στοιχεία και ο αλγόριθμος θα κρίνει αν το σχολείο είναι ασφαλές

Η δημιουργία του νέου app έγινε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου RiskSchools με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν πλέον στα χέρια τους το νέο πολύτιμο εργαλείο, που μειώνει τον κίνδυνο καταστροφών και απώλειας ανθρώπινων ζωών, σε περίπτωση σεισμού.

Ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να εισάγει σε μια ειδική φόρμα στοιχεία όπως η θέση του κτιρίου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, η ηλικία και τα υλικά κατασκευής, τα εδαφικά χαρακτηριστικά της θέσης του, η κατηγορία του εδάφους κ.α. Στη συνέχεια η βαθμολογία του κτιρίου προκύπτει μέσω του σχετικού λογισμικού και κατατάσσει το κτίριο στην κατηγορία του επαρκούς ή στην κατηγορία του κτιρίου για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση.

Παράλληλα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνονται αναλύσεις σε περαιτέρω επίπεδο μέσω της χρήσης καμπυλών σεισμικής τρωτότητας, από τις οποίες προκύπτει και πάλι ο βαθμός σεισμικής τρωτότητας του κτιρίου.

Η εφαρμογή και η πλατφόρμα παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με τίτλο «Σεισμική τρωτότητα & διακινδύνευση σχολικών κτιρίων» που διοργάνωσαν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τo Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

Σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό Άννα Καρατζέτζου, η εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση τη μεθοδολογία του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού και η πλατφόρμα λειτούργησαν πιλοτικά από το 2022 ως το 2023 για την αποτίμηση της σεισμικής τρωτότητας σε 360 σχολεία από τα 1800 που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία.

«Η τεχνογνωσία πλέον υπάρχει, τα εργαλεία αυτά υπάρχουν και θα είναι διαθέσιμα στους αρμόδιους φορείς σε δύο με τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση του σχετικού έργου» είπε η κ. Καρατζέτζου. Η ίδια πρόσθεσε πως οι φορείς θα έχουν τα εργαλεία αυτά στη διάθεσή τους ώστε να τα διαχειριστούν.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον προσεισμικό έλεγχο» τόνισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που μπορεί ακριβώς να κάνει τον έλεγχο τον υφιστάμενων σχολικών κτιρίων σε μεγάλη κλίμακα, να βαθμονομήσει και να ιεραρχήσει τον βαθμό τρωτότητας ώστε να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται στη συνέχεια».

Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και διεθνώς και να προσαρμοστεί κατάλληλα και για άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, κλπ.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments