Πολιτική

Σε αποφασιστική καμπή η κυβέρνηση

Σε αποφασιστική καμπή η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην πιο σημαντική καμπή τους μπαίνουν τα τρία κύρια μέτωπα, που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί.

Τα τρία κύρια και ανοικτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση τους. Τα τρία αυτά ζητήματα – οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις των φοιτητών και η κοινοβουλευτική συζήτηση για τον γάμο των ομοφυλοφίλων – που το καθένα προκαλεί έντονες αντιστάσεις και αντιδράσεις, έχουν δημιουργήσει το έντονο κοινωνικό κλίμα που καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη φράση “για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”, το μόνο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο, διεκδικώντας μια στρατηγική που ευελπιστεί ότι δεν θα τον φέρει αντιμέτωπο με  τον αγροτικό κόσμο, και έστειλε το μήνυμα της προσπάθειας της Κυβέρνησης να στηρίξει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, τις κατηγορίες των πολιτών που αποτελούσαν ισχυρή εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας.

«Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εντάσσοντας τις αντιδράσεις σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Με δεδομένο ότι η ευελιξία της κυβέρνησης για την ανάληψη περεταίρω μέτρων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, το «στοίχημα» είναι πλέον οι επόμενες κινήσεις, που θα αποφασίσουν οι αγρότες και η απάντηση ή η αντίδραση Μαξίμου σε αυτές.

Το θέμα της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αποτελέσει αντικείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αυτό, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα δώσει το “πράσινο φως” για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στη χώρα και θα καθορίσει τους όρους λειτουργίας τους, παράλληλα με την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων. Το μείζον των φοιτητικών καταλήψεων είναι η διεξαγωγή της εξεταστικής στα πανεπιστήμια, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «δείχνει» εκ νέου σε καθηγητές και πρυτάνεις ότι «έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων».

Το ζήτημα της ισότητας των γάμων για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει φθάσει, επίσης, σε μια κρίσιμη καμπή. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις στην κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ακόμη και σε κόμματα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου, το ερώτημα θα είναι πόσοι βουλευτές θα επιλέξουν να απέχουν και πόσοι θα παραστούν και θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η ανάπτυξη αυτών των τριών μετώπων αποτελεί ένα ισχυρό crash test για την κυβέρνηση, την ώρα κατά την οποία οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως τα θέματα ακρίβειας παραμένουν στην κορυφή της ιεραρχίας των πολιτών. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments