Nέα της αγοράς

Ξεφεύγει από το auditing η Deloitte και ποντάρει στις νέες τεχνολογίες

Ξεφεύγει από το auditing η Deloitte και ποντάρει στις νέες τεχνολογίες

Πηγή Φωτογραφίας: kathimerini.gr

Στον τομέα της τεχνολογίας επικεντρώνεται η εταιρεία που θέλει να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά και να δώσει ώθηση στην καινοτομία. Αλματώδης η ανάπτυξη την τελευταία πενταετία.

Διευρύνται το αποτύπωμα της Deloitte στην Ελλάδα με την εταιρεία να μετασχηματίζεται από audit και consulting σε τεχνολογική, καταγράφοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία πενταετία, καθώς προχωράει η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Τη στόχευση της Deloitte στην τεχνολογία υπογράμμισε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Consulting Leader της Deloitte Ελλάδος, Νίκος Χριστοδούλου επισημαίνοντας ότι η εταιρεία αποτελεί από τις δυο κορυφαίες στον χώρο του consulting και τεχνολογίας, έχοντας μπει πλέον και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέροντας υπηρεσίες σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα.

«Οι Big 4 ξεκινήσαν ως ελεγκτικές, αλλά δεν είναι πια. Κάνουμε πιο πολύ Consulting και Τεχνολογία» τόνισε ο κ. Χριστοδούλου και δεν είναι τυχαίο από το σύνολο των εργαζομένων στην Deloitte σήμερα οι μισοί απασχολούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Παράλληλα η Deloitte θέλοντας να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, εκτός από τα Κέντρα Δεξιοτήτων που δημιουργεί, σκοπεύει μέσα στο έτος να αποτελέσει και κέντρο εκπαίδευσης για στελέχη εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας.

Αλματώδης ανάπτυξη την τελευταία πενταετία

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ο ρυθμός ανάπτυξής της Deoitte την τελευταία πενταετία είναι πάνω από 20% ενώ οι υπηρεσίες του consulting αναπτύσσονται με 35%-40% μεσοσταθμικά αναλαμβάνοντας κυρίως έργα με τεχνολογικό προσανατολισμό, εκ τω οποίων η μεγάλη πλειονότητα αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Για την χρήση που έληξε τον Μάιο του 2023 η Deloitte κατέγραψε τζίρο εργασιών 160 εκατ. ευρώ με τα μισά από αυτά περίπου να προέρχονται από το consulting σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου και το 85%-90% αυτού να αφορά έργα του ιδιωτικού τομέα ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό να ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου που έχει μπει σε τροχιά με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αναπτυξιακή πορεία της Deloitte πρόκειται να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου που σημείωσε ότι το ανεκτέλεστο της εταιρείας ξεπερνάει τον τζίρο της τελευταίας χρονιάς φτάνοντας περίπου το διπλάσιο.

Στον ιδιωτικό τομέα που έχει μεγαλη παρουσία η Deloitte περιλαμβάνονται σημαντικά έργα που αφορούν στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα και μπορεί να περιλαμβάνουν από Mobile apps, έργα ΙΤ υποδομών και συστήματα data και cloud έως έργα generative AI που αυτοματοποιούν διαδικασίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς μειώνοντας το κόστος αλλά και τα περιθώρια λάθους χειρισμών. Όσο για το δημόσιο ενδεικτικά έχει ασχοληθεί με την αναβάθμιση του taxis.

Μπαίνει στο επίκεντρο η εκπαίδευση και η καινοτομία

Παράλληλα η Deloitte στοχεύει και στην εκπαίδευση και πιστοποίηση δεξιοτήτων, ενώ επενδύει δυναμικά και στην ελληνική καινοτομία δημιουργώντας νέα hub σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχει ακόμα διαθέσιμο ταλαντούχο δυναμικό. Ήδη σήμερα, από τους 2.800 εργαζόμενους, που απασχολεί στην Ελλάδα, και που εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τις 3.000, σχεδόν οι μισοί, και ειδικότερα περί τους 1.300, εργάζονται στα hubs της Deloitte στην ελληνική περιφέρεια, τρέχοντας τεχνολογικά projects για μεγάλους πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το Alexander Competent Center στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολούνται πάνω από 1.000 άτομα. Ωστόσο καθώς η αγορά της πόλης έχει αρχίσει να «στεγνώνει» από ταλέντο, η Deloitte έχει ήδη εγκαταστήσει αντίστοιχο κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα που διαθέτει περί τους 100 εργαζόμενους, με τον σχεδιασμό να προβλέπει πως θα φτάσουν τους 300, καθώς και στο Ηράκλειο, όπου απασχολούνται περίπου 100 άτομα προσωπικό και στα Γιάννενα που το κέντρο άνοιξε πριν λίγους μήνες υπάρχουν 40 άτομα, με την προοπτική να είναι να αυξηθούν περαιτέρω.

Πλέον η Deloitte εξετάζει επίσης και τη δημιουργία νέων hub σε περιοχές όπως ο Βόλος και η Θράκη που διαθέτουν πανεπιστήμια και αποτελούν «θερμοκήπια» νέων στελεχών στον χώρο της τεχνολογίας. «Ως χώρα έχουμε καλά μυαλά και είμαστε ανταγωνιστικοί στο κόστος. Πάμε σε περιοχές που έχουν πανεπιστήμια με σχολές STEM. Βρίσκουμε νέους πτυχιούχους, οι οποίοι μετά από bootcamps απασχολούνται σε έργα τεχνολογίας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό κυρίως για μεγάλους πελάτες στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα» εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου.

Η εταιρεία μέσα από τα κέντρα αυτά βρίσκει νέους πτυχιούχους και τους εκπαιδεύει ώστε στη συνέχεια να μπορούν να απασχοληθούν σε μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα  ή το εξωτερικό.

Στην περιοχή της Πάτρας, η Deloitte σχεδιάζει να δημιουργήσει και ένα Innovation Hub νεοφυών επιχειρήσεων στον τελευταίο όροφο του Κέντρο Δεξιοτήτων, με περισσότερες από 40 νέες εταιρείες να έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση. «Από αυτούς θα επιλέξουμε περίπου πέντε 5 για να υποστηριχτούν τόσο στην φιλοξενία όσο και στην ανάπτυξή τους» δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου που σημείωσε ότι «θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά σε εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις, οι οποίες κουμπώνουν με τα σχέδιά μας, και να τις στηρίζουμε, ώστε να αντλούμε από την καινοτομία τους», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια εξαγορά αν βρεθεί κάτι το αξιόλογο και συμπληρωματικό για τις υπηρεσίες της εταιρείας.

Επίσης η Deloitte στοχεύει μέσα στο 2024 να δημιουργήσει την εκπαιδευτική ακαδημία Deloitte Academy που θα εκπαιδεύει νέους επιστήμονες ώστε να μετατραπούν σε ώριμους επαγγελματίες, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα θα δίνονται και σχετικές πιστοποίησεις.

Πηγή: businessdaily.gr//ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΥΛΑΚΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments