Πολιτική

Η διττή τακτική του Μαξίμου για φοιτητές και αγρότες

Η διττή τακτική του Μαξίμου για φοιτητές και αγρότες

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Φοιτητικές κινητοποιήσεις και αγροτικά μπλόκα εξελίσσονται παράλληλα.

Τα αγροτικά μπλόκα και η κινητοποίηση των φοιτητών λαμβάνουν χώρα παράλληλα και το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές από την αρχή ότι δεν θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο όσους αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις και, ως εκ τούτου, δεν θα επιδιώξει κατ’ αρχήν συμφωνία και με τις δύο ομάδες πολιτών.

Η αφετηρία για τις διαφορετικές προσεγγίσεις που επιλέγονται από τα κυβερνητικά στελέχη είναι ακριβώς η αφετηρία της κινητοποίησης. Οι αγρότες έχουν συγκεκριμένα αιτήματα που μπορούν να συζητηθούν, ενώ οι φοιτητές απαιτούν την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θεωρούνται συμβολικές για τη δεύτερη τετραετία της.

Το κρίσιμο ερώτημα για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων μετατοπίζεται πλέον στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Η επιστολή των αγροτών με τα αιτήματά τους, που έφτασε με e-mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πρωθυπουργού, έλαβε θετικής απάντησης, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει έτοιμος να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους, υπό την προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους, καθώς είναι πάγια θέση της ότι δε μπορεί να παραλύει μια ολόκληρη χώρα και να πλήττονται πολίτες κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι όποιες αλλαγές πρέπει να αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Η επιλογή του τρόπου διαμαρτυρίας, οι καταλήψεις, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την εξεταστική στα πανεπιστήμια, μαζί με το ιδεολογικό πρόσημο της θέσης «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δεν επέτρεψαν να υπάρξει καμία «γέφυρα» επικοινωνίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει «απελευθερώνουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια από τις μικρές μειοψηφίες που θέλουν να τα κρατούν ομήρους άλλων εποχών, η σιωπηλή πλειοψηφία, λοιπόν, στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες».

Κατά τη σύνταξη του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προσπάθησε μάλιστα να αντικρούσει τις κατηγορίες για αποδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων, περιλαμβάνοντας στο νομοσχέδιο μια σειρά μέτρων για την ενίσχυσή τους. Η προσαρμογή της χώρας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα αποτελεί “στοίχημα” για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, είναι μια πολιτική φιλοδοξία. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά ταυτίζεται με τον ενδιάμεσο χώρο, με τον χώρο του πολιτικού Κέντρου, τον χώρο που επέλεξε να εκφράσει πολιτικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο για το ποια θεωρεί ότι θα είναι τα βασικά ζητήματα των επερχόμενων ευρωεκλογών, λέγοντας πως στις εθνικές βουλευτικές εκλογές γκρεμίστηκαν ταμπέλες και προκαταλήψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments