Nέα της αγοράς

Jumbo: Έθεσαν θέμα απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές

Jumbo: Έθεσαν θέμα απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ JUMBO (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Θέμα απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές έθεσε χθες ο επικεφαλής της Jumbo

Θέμα απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές έθεσε χθες ο επικεφαλής της Jumbo κατά την συζήτηση που ακολούθησε της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε αργότερα ο κ. Απόστολος Βακάκης στο περιθώριο της συνέλευσης υπουργός τον ρώτησε τη γνώμη του για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ζήτημα της περαιτέρω απελευθέρωσης συγκαταλέγεται στις κυβερνητικές προθέσεις.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Να δουλεύουμε εφτά ημέρες την εβδομάδα και να έχουμε λιγότερες αργίες», υποστήριξε ο επικεφαλής της Jumbo, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έτσι σεβόμαστε το δικαίωμα του καταναλωτή, αλλά και ότι με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε αναφερόμενος στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ότι «θα πάρει καιρό να φτάσουμε το αυτονόητο» λόγω των αγκυλώσεων και του φόβου για το πολιτικό κόστος, προσθέτοντας, πάντως, ότι καμιά φορά η υπερβολική απαισιοδοξία του διαψεύδεται ευχάριστα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών στην παρούσα φάση και υπό την πίεση που προκαλούν στην αγορά οι νέες διαταραχές στη εφοδιαστική αλυσίδα και δη οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Βακάκης κρατά στάση αναμονής μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Έτσι, λοιπόν, όπως ανέφερε χθες ο όμιλος δεν θα προχωρήσει το πρώτο τρίμηνο σε καμία ανατίμηση, εκτιμώντας ότι η διαταραχή είναι προσωρινή. Εάν, ωστόσο, η κατάσταση αυτή συνεχισθεί, τότε ο όμιλος θα επανακαθορίσει τη στρατηγική του. Αλλά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αλλάξουμε στρατηγική». Για την ώρα ο όμιλος έχει λάβει την απόφαση να μην προμηθεύεται προϊόντα από την Ασία σε αυξημένες τιμές –κυρίως Κίνα και λιγότερο Ινδία- καθώς διαθέτει ακόμη επαρκή αποθέματα, με τον κ. Βακάκη, πάντως, να παραδέχεται ότι σε ορισμένα είδη υπάρχουν ελλείψεις.

Με βάση το σενάριο ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα εξομαλυνθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, η διοίκηση της Jumbo εκτιμά ότι οι πωλήσεις της το 2024 θα αυξηθούν κατά 8%-10% σε σύγκριση με το 2023, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η ανάπτυξη της κερδοφορίας.

Μες στο 2024 η εταιρεία προγραμματίζει το άνοιγμα τεσσάρων νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τρία στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Επίσης, πριν από το Πάσχα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το κατάστημα Jumbo στην Καρδίτσα και πριν από το καλοκαίρι το κατάστημα στη Λάρισα, τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου και από τότε παραμένουν κλειστά. Η εταιρεία, επίσης, θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς των ακινήτων που νοικιάζει, σε μια προσπάθεια να μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος.

Στόχος επίσης της εταιρείας είναι και το 2024 να μοιραστεί το 1/3 των κερδών της χρήσης του 2023 με τη μορφή μερισμάτων.

Χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή έκτακτης χρηματικής διανομής ύψους 0,60 ευρώ/μετοχή (μικτά) ή συνολικού ποσού 81,63 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη των εταιρικών χρήσεων 2019, 2020, 2021 και 2022.

Πηγή: moneyreview.gr//Δήμητρα Μανιφάβα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments