Πολιτική

Δεκαπενθήμερο crash test για το Μέγαρο Μαξίμου

Δεκαπενθήμερο crash test για το Μέγαρο Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Αγροτικό, φοιτητές και ομόφυλα δεσπόζουν στην κυβερνητική ατζέντα.

Τα μπλόκα ανά την επικράτεια και το επικείμενο “ραντεβού” του Μεγάρου Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα της χώρας οριοθετούν, σε μεγάλο βαθμό, τον… γαλάζιο βηματισμό των επόμενων εικοσιτετραώρων, χωρίς, ωστόσο, το αγροτικό να είναι το μόνο που κρατάει σε εγρήγορση την Ηρώδου Αττικού. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, με σημείο αναφοράς το σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μετατρέπονται σε ακόμα μία μάχη που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που στον ορίζοντα επανέρχεται εμφατικά το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, με το σχετικό νομοσχέδιο, που έχει εξάψει και τα… εσωκομματικά πάθη, να έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανοίξει επίσημα η αυλαία της εκστρατείας για το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών, με την ψήφιση δύο βασικών νομοσχεδίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που… διευρύνει τον διασκελισμό των περιοδειών του, θέτει τον πήχη της 9ης Ιουνίου. Και αυτός δεν είναι άλλος από την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας.  Προς το παρόν, όμως, το γαλάζιο οικοσύστημα στρέφει την προσοχή του στα μέτωπα που θα καθορίσουν τη δυναμική της σε εθνικό επίπεδο.

Απέναντι στα αιτήματα της αγροτικής κοινότητας, τα σημεία της κυβέρνησης σχετικά με τα δημοσιονομικά ισοζύγια και τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία είναι συνεπή στις δημόσιες εκθέσεις. Και ακολουθούν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορούν το κλειδί της κοινωνικής δικαιοσύνης. “Η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα”,  σημείωσε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, παρά την αντίδραση σημαντικής μερίδας των φοιτητών, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη νομοθεσία για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδρυση μη κρατικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενώνει το σύνολο της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς αποτελεί σημαντική αιχμή του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία της. “Η σιωπηλή πλειοψηφία στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες… Αυτές είναι οι πραγματικές προοδευτικές πολιτικές, τις οποίες μια μεγάλη λαϊκή παράταξη, όπως η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να υλοποιεί. Θα επιμείνουμε στην υλοποίησή τους”, αναφέρει σχετικά ο πρωθυπουργός.

Αν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ενώνει το γαλάζιο οικοσύστημα, η πρόταση νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών συνεχίζει να διχάζει τη Νέα Δημοκρατία. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι περίπου 30 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας τάσσονται κατά ή απέχουν, ενώ ούτε αυτή η ομάδα μπορεί να αγνοηθεί λόγω των άγνωστων πληγών που αφήνει στο κυβερνητικό προφίλ (μέχρι το τέλος της σχετικής ψηφοφορίας).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments