Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στον Αλ. Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στον Αλ. Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [357290] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου περιμένουν την αντίδραση του Αλ. Τσίπρα για τις πρόσφατες κομματικές εξελίξεις.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα ήρθε να χτυπήσει ένα ηχηρό «καμπανάκι». Εκτός από το συνέδριο και την τελική καταγραφή των δυνάμεων, κάτι άλλο πιο σημαντικό μπορεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο. Είναι βέβαιο πως θα μιλήσει; Oχι. Ωστόσο, πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί συχνά, το αφήνουν ανοιχτό. Και επειδή συνεχώς διευκρινίζει σε συνομιλητές του πως ό,τι έχει να πει θα το πει στον χρόνο και στον τόπο που ο ίδιος αποφασίσει, αρκετοί εκτιμούν πως το συνέδριο, ύστερα από τόσους μήνες σιωπής, είναι η πιο ενδεδειγμένη στιγμή. Μέχρι τώρα κρατάει τις ισορροπίες. Στον Διονύση Τεμπονέρα, από τη μια, δεν έδωσε «επιπλέον πόντους», καθώς με τη διαρροή πως ανταποκρίνεται καθημερινά στα αιτήματα βουλευτών – στελεχών που επιθυμούν να τον δουν χαμήλωσε ο πήχης του ραντεβού τους. Από την άλλη αποδέχθηκε το αίτημα, ενώ θα μπορούσε χωρίς να μάθει κανείς τίποτα να το απορρίψει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνεται συνεχώς από τη ζώνη της «κυβερνώσας Αριστεράς», άπαντες περιμένουν ένα «νεύμα» του.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, σίγουρα τάραξε τα “λιμνάζοντα” νερά της Κεντροαριστεράς: και μόνο η συνύπαρξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ενός πρώην υποψήφιου προέδρου έχει προκαλέσει αλλεπάλληλους “πονοκεφάλος”. Τώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης πιέζει για μια “δεξαμενή σκέψης” (μετά την εκπαίδευση, μια ομάδα τεχνικών για την έρευνα και την υγεία) και περιφερειακά συνέδρια, ο δημόσιος διάλογος και το ενδιαφέρον κατευθύνεται αλλού. Η κλιμάκωση της εσωστρέφειας είναι ό,τι χειρότερο για την Κουμουνδούρου σε μια περίοδο που προσπαθεί να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Είναι ευχαριστημένοι με το έργο τους στην Κοζάνη. Ο δεύτερος σταθμός του Σαββάτου ήταν η Λάρισα, όπου τα αγροτικά θέματα ήταν το κεντρικό θέμα. Οι επόμενες περιφερειακές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και την Ήπειρο.

Επόμενος σταθμός του Στέφανου Κατσελάκη είναι το Λονδίνο στις 19 Φεβρουαρίου, όπου θα μιλήσει στο London School of Economics (LSE).. Μετά το Συνέδριο, δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, θα μεταβεί σε στρατόπεδο στη Θήβα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Στο Συνέδριο, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Παύλο Πολάκη και την Αθηνά Λινού.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Η στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης. Η προσοχή δίνεται στο πόσοι και τι είδους υποψήφιοι θα μπουν στο δημοψήφισμα του κόμματος για να “οριστικοποιηθεί” το τελικό ψηφοδέλτιο. Η Οργανωτική Επιτροπή του Κεντρικού Συνεδρίου έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της δύσκολης ψηφοφορίας, καθώς θα στηθούν τρεις κάλπες:

• Για ανάδειξη νέων συντονιστικών σε κάθε οργάνωση μελών.

• Για εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών.

• Για την επιλογή των συνέδρων.

Ένα ερώτημα που τέθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ ήταν αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα υβριδικό μοντέλο που θα περιλάμβανε τόσο ηλεκτρονική όσο και δια ζώσης ψηφοφορία. Στις αρχικές συζητήσεις, η πλειοψηφία των απόψεων φάνηκε να ευνοεί την παραδοσιακή προσέγγιση. Οι αντίθετες απόψεις αφορούσαν το γεγονός ότι το κόμμα υποστήριζε τη δημιουργία “δύο κατηγοριών μελών του κόμματος” και ότι η πολιτική εξουσία δεν πρέπει να δίνεται σε ανθρώπους που κάθονται στον “καναπέ” και δεν συνδέονται με την “κοινωνική βάση” του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί αν είναι τεχνικά εφικτή η παράλληλη διεξαγωγή εκλογικών δράσεων και αν αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της προεκλογικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Εάν υπάρξει “πράσινο φως”, το θέμα θα τεθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς περίπου 9.000 υποψήφιοι και 1.800 διαφορετικά ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments