Οικονομία

“Τελεσίγραφο” ρύθμισης για αυτοαπασχολούμενους με χρέη στον ΕΦΚΑ

“Τελεσίγραφο” ρύθμισης για αυτοαπασχολούμενους με χρέη στον ΕΦΚΑ

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Τρεις εβδομάδες περιθώριο, έχουν χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Από τη φύση του ο e-ΕΦΚΑ, ως ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με τους 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, οφείλει να δίνει λύσεις και να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τόσο στα «μεγάλα», όσο και στα «μικρά».

Τα «μεγάλα» είναι αυτά που αφορούν (και ταλαιπωρούσαν επί σειρά ετών) πολύ μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας, όπως για παράδειγμα οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις, οι οποίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Πλέον σε εκκρεμότητα βρίσκονται λιγότερες από 24.000 κύριες συντάξεις και περίπου 35.000 επικουρικές.

Τα «μικρά» αφορούν σαφώς μικρότερες ομάδες συμπολιτών μας, πλην όμως ως επί το πλείστον ευάλωτες και για εκείνες κάθε άλλο παρά ως «μικρά» λογίζονται, εφόσον ταλαιπωρούν ή διευκολύνουν μια ούτως ή άλλως απαιτητική καθημερινότητα.

Γι’ αυτό και στον e-ΕΦΚΑ η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πιο ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας αποτελεί ύψιστη κοινωνική προτεραιότητα. «Σε μια σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί κανένας συμπολίτης μας να μένει πίσω», όπως σχολίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την αύξηση του αριθμού και των ειδικοτήτων του σώματος γιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στο πλαίσιο μιας διαρκώς βελτιούμενης διαδικασίας αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.

Μέσω της ΚΥΑ, ο αριθμός των γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία στο ΚΕΠΑ, από τους 500 που είναι σήμερα, θα πάει σε 1.000 έως 1.200. Από τη στιγμή της ίδρυσης του ΚΕΠΑ το 2010 το σώμα των γιατρών του έβαινε μειούμενο, λόγω συνταξιοδοτήσεων ή οικειοθελών αποχωρήσεων. Πλέον θα υπερδιπλασιαστεί, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί κατά 50% ο μισθός τους.

Επιπλέον, στο Ειδικό Σώμα Ιατρών που στελεχώνει τις Επιτροπές των ΚΕΠΑ θα ενταχθούν και απαραίτητες ειδικότητες γιατρών, οι οποίες μέχρι τώρα δεν προβλέπονταν: παιδίατροι, παιδοψυχίατροι, αναπτυξιολόγοι.

Όπως σχολίασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Μιχαηλίδου: «Σήμερα έχουμε μόνο 500 γιατρούς στο ΚΕΠΑ, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Με τη σημερινή Απόφαση υλοποιούμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οφείλουμε μια αξιοπρεπή καθημερινότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία και το κάνουμε πράξη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον καλύτερο και ταχύτερο προγραμματισμό των ραντεβού.

Η συγκρότηση του Ειδικού Σώματος Ιατρών, βάσει του νόμου 4961/2022, και η ενίσχυσή του με νέους γιατρούς και ειδικότητες αποτελεί την πλέον πρόσφατη ενός πλέγματος παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας με αναπηρία.

Έχει προηγηθεί, με Υπουργό Εργασίας τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, η θέσπιση του πρώτου Κανονισμού Λειτουργίας για τα ΚΕΠΑ, μέσω του οποίου καταργήθηκε η υποχρέωση επανεξέτασης χιλιάδων ασφαλισμένων για μη αναστρέψιμες παθήσεις ανεξαρτήτως του αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες.

Ακολούθησε η δημιουργία των Ψηφιακών ΚΕΠΑ, απόρροια της συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία κατέστησε όλη τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας ψηφιακή, με τον εκάστοτε πολίτη να χρειάζεται να παραστεί στο ΚΕΠΑ μόνο την ημέρα της εξέτασής του από την Επιτροπή.

Επιπλέον, η διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας γίνεται πλέον μία φορά ανεξαρτήτως της παροχής και του εκάστοτε αρμόδιου φορέα. Δημιουργήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, η οποία αποτελεί τον κεντρικό κόμβο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Εξίσου σημαντικό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συνολικής αναβάθμισης των υποδομών των ΚΕΠΑ σε όλη την Επικράτεια, είτε με τη δημιουργία νέων υποδομών βάσει αυστηρών προδιαγραφών προσβασιμότητας όπου κρίνεται απαραίτητο (όπως έγινε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα ΚΕΠΑ εξυπηρετεί ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του συνόλου των προγραμματισμένων ραντεβού στα ΚΕΠΑ ανά την Επικράτεια), είτε με τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση ή την ανακαίνιση υφιστάμενων υποδομών, αναλόγως των αναγκών.

Αποτελεί χρέος μας να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω.

* Ο Νίκος Χ. Παγώνης είναι υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments